Bývalý manažér Tesly plánuje obriu továreň na batérie

Bývalý manažér automobilky Tesla Peter Carlsson chce vo Švédsku postaviť najväčšiu továreň na batérie v Európe a snaží sa pre tento zámer získať potrebný kapitál.

08.03.2017 09:56
Peter Carlsson, Northvolt Foto:
Šéf spoločnosti Northvolt Peter Carlsson v centrále firmy v Štokholme.
debata (1)

Carlsson počíta s rastom dopytu po batériách zo strany výrobcov elektromobilov, napísala agentúra Reuters.

46-ročný Švéd pracoval pre amerického výrobcu elektromobilov firmu Tesla a domnieva sa, že prechod na elektromobily vzbudí v Európe doposiaľ nevídaný dopyt po batériách. Jeho firma Northvolt preto začína zháňať financie na stavbu najväčšej továrne na batérie v Európe, ktorá by sa veľkosťou vyrovnala rozostavanej Gigafactory firmy Tesla v Nevadskej púšti.

Gigafactory by mala byť po dokončení v roku 2023 schopná ročne vyrábať batérie o ekvivalente 32 gigawatthodín. Tesla na projekte spolupracuje s japonskou firmou Panasonic.

„Nekonkurujeme Tesle, pretože oni nebudú batérie predávať, ale zdieľame ich silnú víziu, že je nesmierne dôležité zbaviť našu spoločnosť závislosti na fosílnych palivách,“ hovorí Carlsson.

Northvolt počíta s investíciou štyroch miliárd eur počas šiestich rokov, zatiaľ zháňa 50 miliónov eur na pilotný projekt. Prispeli mu už švédsky národný výrobca elektriny Vattenfall a ďalšie švédske energetické a inovatívne agentúry. V továrni by malo pracovať 2500 až 3000 kvalifiko­vaných ľudí a používať by mala obnoviteľnú energiu.

Elektrifikácia sa v posledných rokoch stáva v dôsledku klimatických zmien silnejúcim trendom v automobilovom priemysle. Podľa odhadov analytikov CRU Group by sa v roku 2021 mohlo predať 4,4 milióna elektromobilov a hybridných vozidiel a v roku 2025 viac ako šesť miliónov, ešte vlani to bolo len 1,1 milióna.

Niektoré automobilky sa medzitým chystajú vyrábať si batérie samy, pretože nechcú závisieť na ázijských hráčoch ako sú japonský Panasonic Corp, juhokórejské LG Chem alebo čínska firma Catla. Carlsson preto nechce cieliť iba na výrobcu elektromobilov, ale aj na oblasť skladovania energie a ťažké priemyselné stroje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Tesla #batérie #Peter Carlsson