Začínajú stavať kapsulu na prepravu ľudí na rýchlodráhe Hyperloop

Firma HTT, ktorá v minulosti prejavila záujem vybudovať prepravnú rýchlodráhu medzi Bratislavou a Viedňou, začína stavať modul, ktorý by mohol naraz prepraviť až 40 ľudí.

25.03.2017 16:30
hyperloop Foto:
Ilustračné foto
debata (37)

Projekt Hyperloop je právom označovaný za prepravný systém budúcnosti. Futuristický nápad Elona Muska získava reálne kontúry a firmy, ktoré jeho víziu prijali za svoju dokazujú, že to myslia naozaj vážne. Jedna z dvoch spoločností, ktoré Hyperloop v súčasnosti vyvíjajú, oznámila, že začína stavať modul, ktorý by mal v rámci potrubnej rýchlodráhy prepravovať ľudí.

Hyperloop by mohol prepravovať aj Slovákov a Rakúšanov

Zástupca spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies (skr. HTT) na pozvanie ministra hospodárstva minulý rok navštívil Slovensko. Dirk Ahlborn počas trojdňovej návštevy predstavil projekt zástupcom vlády a akademickej obce a rokoval aj s potenciálnymi investormi. Hyperloop by totiž v budúcnosti mohol spojiť Bratislavu s Viedňou. Vzdialenosť medzi mestami je menej než 60 kilometrov, od začiatku preto boli ideálnymi kandidátmi pre pilotnú fázu projektu. Mimoriadny záujem oň však majú aj v Spojených Arabských Emirátoch.

Predtým, než HTT alebo jeho konkurent Hyperloop One začne stavať skutočnú rýchlodráhu medzi mestami, musí najprv vybudovať testovací okruh a vyvinúť kľúčovú technológiu. Kapsuly by sa v rýchlodráhe mali pohybovať na princípe magnetickej levitácie s minimálnym trením a pneumatickej dopravy, vďaka čomu by na dlhých trasách dosahovali extrémnu rýchlosť, prevyšujúcu 1000 kilometrov za hodinu.

Vyvíjajú 30 metrov dlhú kapsulu na prepravu ľudí

Až doposiaľ nemal nikto predstavu o tom, ako také kapsuly budú vyzerať a koľko ľudí by mohli reálne prepravovať. Spoločnosť HTT v týchto dňoch ale poodhalila, kam by chcela vývoj kapsuly nasmerovať. Kapsula by mala mať dĺžku 30 metrov, priemer 2,7 metrov a hmotnosť 20 ton. Naraz by mohla prepraviť 28 až 40 ľudí s rýchlosťou 1223 kilometrov za hodinu.

Na vývoji kapsuly vytvorenej z kompozitných materiálov dodávaných španielskou firmou Carbures, sa budú podieľať vedci z výskumného centra vo francúzskom Toulouse. HTT tvrdí, že prototyp by mohol byť hotový už na začiatku budúceho roka, pričom v druhej polovici roka by mohla kapsulu reálne otestovať na 8-kilometrovom okruhu v Kalifornii.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyperloop #HTT #Hyperloop Transportation Technologies