Vyvinuli zariadenie, ktoré prezradí, či je ovocie počas prepravy stále čerstvé

Švajčiarski vedci vytvorili umelé ovocie, ktoré tvarom aj vlastnosťami pripomína skutočné ovocie. Obsahuje senzor, ktorý prezradí, či je ovocie počas prepravy stále čerstvé.

27.03.2017 08:00
umelé ovocie, jablko Foto:
Umelé ovocie je vytvorené na 3D tlačiarni. Vo vnútri obsahuje senzor (na obrázku).
debata

Jablká a jahody v zime, čerstvé mango ale aj nedozreté banány. Len málokto si uvedomuje, koľko stoviek či tisíc kilometrov musí precestovať ovocie, ktoré sa celoročne objavuje v regáloch supermarketov. Sezónnosť kvôli požiadavkám spotrebiteľom ustupuje do úzadia, a tak nie len domáce ale aj exotické odrody ovocia sa do krajín musia pravidelne dovážať, často aj z opačného konca sveta. Niekoľko dní až týždňov potom ovocie dozrieva v centrálnych skladoch, odkiaľ sa už na kratšie vzdialenosti rozvážajú kamiónmi.

Senzor v umelom ovocí sleduje teplotu, ale aj zmeny v konzistencii

Ak už ovocie vydrží čerstvé počas prepravy loďou a pri dozrievaní v sklade, často dochádza k jeho znehodnoteniu počas poslednej fázy prepravy. Hlavnou príčinou sú nevhodné podmienky počas prepravy a skladovania. Tento problém sa pokúsili vyriešiť vedci zo Švajčiarskych federálnych laboratórií pre testovanie a výskum materiálov. Vyvinuli špeciálny senzor v tvare ovocia, ktorý svojim tvarom aj hmotou pripomína skutočné ovocie.

Zariadenie v tvare jablka, banánu, pomaranča alebo manga je potrebné vložiť do prepravky spolu s ostatným ovocím. Senzor potom počas prepravy zhromažďuje informácie o teplote a možných zmenách v konzistencii ovocia. Už počas prepravy je potom možné skontrolovať, či nie je potrebné upraviť teplotu. Senzor v umelom ovocí nie je univerzálny a pre každé ovocie je potrebné použiť iný. Napríklad aj jablká odrody Braeburn a Jonagold využívajú dva rôzne senzory.

Hmota pripomína skutočné ovocie. Na zmeny v skladovaní reaguje rovnako

Ako umelé ovocie vyzerá? Senzor zhromažďuje informácie najmä zvnútra, takže vlastnosti umelého jablka či banánu musia byť takmer identické so skutočným ovocím. Hmota, z ktorej senzor získava informácie, je zložená z vody, sacharidov a polystyrénu, teda látok, ktoré svojimi vlastnosťami čo najvernejšie pripomínajú zloženie skutočného ovocia. Hmotu vedci vytvorili na 3D tlačiarni.

Ak niečo senzor zatiaľ nedokáže, je to bezdrôtový prenos získaných informácií. Počas prepravy je preto potrebné pripojiť senzor k počítaču. „Ďalší vývoj sa zameria na prenos údajov z ovocia v prepravnom kontajneri v reálnom čase. To bude vyžadovať bezdrôtové pripojenie,“ doplnili vedci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #supermarket #preprava