Adidas bude vo veľkom vyrábať topánky 'vytlačené' na 3D tlačiarni

Prvých 5-tisíc kusov firma plánuje dodať na trh ešte v tomto roku. Podrážka topánok bude vyrobená zo špeciálneho odolného a flexibilného materiálu.

09.04.2017 17:30
Adidas, 3D tlač Foto:
Adidas bude vo veľkom vyrábať topánky z 3D tlačiarne (na obrázku model Futurecraft 4D).
debata

Koncom roka 2015 Adidas predstavil prvý prototyp bežeckých topánok, ktorých podrážka bola vyrobená prevažne z recyklovaných rybárskych sietí vylovených z oceánov. Pri výrobe topánok Futurecraft 3D firma vôbec po prvýkrát využila 3D tlač.

Podľa analytikov bol tento krok logický, keďže s výrobou odevov a obuvi za pomoci 3D tlače už dlhšiu dobu experimentujú aj ďalší výrobcovia. Nike, Under Armour a New Balance využívajú technológiu najmä na výrobu prototypov a podrážok vytvorených špeciálne na mieru pre atlétov, ktorých firmy sponzorujú. Adidas doposiaľ zákazníkom pri internetových objednávkach umožňoval upravovať farbu a vzory na topánkach. V blízkej budúcnosti by sa mohla výroba ešte viac prispôsobiť individuálnym požiadavkám zákazníkov. Napomôcť tomu môže práve 3D tlač.

Adidas plánuje vyrábať nové topánky vo veľkom

Adidas v týchto dňoch oznámil, že plánuje spustiť veľkovýrobu novej generácie bežeckých topánok Futurecraft 4D, ktorých časť bude, rovnako ako v prípade predošlého modelu, vyrobená na 3D tlačiarni. Do konca tohto roka plánuje vyrobiť 5-tisíc a v priebehu budúceho roka až 100-tisíc kusov takejto obuvi. Najväčším problémom je dĺžka výrobného procesu, keď len výroba jednej podrážky trvá v priemere hodinu až hodinu a pol. Úpravou výroby bude údajne možné dosiahnuť skrátenie tohto procesu na tretinu až pätinu.

Od ohlásenej spolupráce s americkým startupom Carbon Adidas očakáva rýchlejšiu výrobu a minimalizovanie nákladov. Carbon, ktorý vyvinul technológiu tlače so svetlocitlivou polymérovou hmotou (označovanou aj ako krištáľová živica), v súčasnosti spolufinancuje General Electric alebo Alphabet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obuv #Adidas #3d tlač #bežecké topánky #Futurecraft 4D