Belgickú čokoládu už používajú aj ako náplň do 3D tlačiarne

Belgická čokoládovňa vyrába cukrovinky na mieru. Pomocou 3D tlačiarne dokáže vyrobiť čokoládové fľaše, písmená a ozdoby.

15.04.2017 13:40
La Miam Factory, belgická čokoláda, 3D tlač, 3D Foto:
Belgická čokoládovňa La Miam Factory vyrába 3D objekty z čokolády na mieru.
debata (1)

Pomocou 3D tlačiarní je už možné vytlačiť umelé kĺby, súčiastky do auta ale aj podrážky bežeckých topánok. Očakávať možno, že 3D tlačiarne budú onedlho populárne aj v potravinárskom priemysle, obzvlášť pri výrobe cukroviniek rôznych tvarov, presne podľa požiadaviek zákazníka. Čokolády vyrobené na mieru by bez použitia špeciálnej formy na čokoládový odliatok nemuseli byť ani oveľa drahšie než pásová veľkovýroba.

V roku 2015 americký výrobca čokolád Hershey‘s demon­štroval, ako je možné čokoládovú figúrku vytlačiť. Zákazníkom dal do ruky iPad s desiatkami rôznych vzorov, ktoré tlačiarni poslúžili ako predloha pri výrobe čokolády.

Belgická čokoládovňa La Miam Factory zašla ešte o kus ďalej. Pomocou upravenej 3D tlačiarne vyrába trojrozmerné objekty podľa požiadavky zákazníka. Či už ide o čokoládu v tvare fliaš od piva, písmen alebo odkazov, ktoré sú na cukrovinkách vytlačené. S úpravou tlačiarne a výrobou tvarovateľnej čokoládovej hmoty s vhodnou konzistenciou čokoládovni pomohlo výskumné laboratórium Univerzity v Liége.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #3D tlačiareň