Mastercard má platobnú kartu s čítačkou odtlačkov prstov

Kreditky dostanú nové zabezpečenie. Zabudovanú čítačku odtlačkov prstov Mastercard otestoval v Juhoafrickej republike. Nový typ kariet firma plánuje presadiť po celom svete.

21.04.2017 07:00
pin, banka, platba, nákup, karta, kreditná Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Čítačky odtlačkov prstov sú bežnou súčasťou mnohých mobilov, tabletov a notebookov. Prečo by nemohli byť aj na kreditných kartách? Mastercard niekoľko mesiacov testoval novú technológiu, pri ktorej je čítačka zabudovaná priamo do kreditnej karty. Pri platbe je tak potrebné priložiť prst na čítačku, ktorá po overení odtlačku povolí komunikáciu karty s terminálom a umožní autorizovať platbu.

Čítačka má zvýšiť bezpečnosť platieb a nahradiť PIN kód

Ďalšia úroveň zabezpečenia má dodať zákazníkom pocit bezpečia, obzvlášť pri množiacich sa prípadoch zneužitia karty pri neautorizovaných bezkontaktných platbách. „Cieľom je zjednodušiť používanie a zvýšiť bezpečnosť. Nie je to niečo, čo by ste mohli zneužiť alebo vytvoriť falošnú kópiu,“ uviedol pre server BBC šéf divízie bezpečnosti a zabezpečenia kariet Mastercard, Ajay Bhalla.

Mastercard úspešne otestoval kreditnú kartu so... Foto: Mastercard
Mastercard, biometria, čítačka odtlačkov prstov, kreditka Mastercard úspešne otestoval kreditnú kartu so zabudovanou čítačkou odtlačkov prstov.

Či čítačka so sebou naozaj prinesie vyššie zabezpečenie platieb je však otázne. Len pred niekoľkými dňami vedci dokázali, že použitie čítačky pri overení užívateľa nemusí stačiť. Obzvlášť, ak čítačka skenuje len fragmenty odtlačkov, navyše s nízkym rozlíšením. Na druhej strane je však čítačka na karte lepšia než zabezpečenie, ktorým karty disponujú dnes. „Pri kombinácii čipu a PIN kódu je práve PIN kód tým slabším ochranným prvkom. Použitie čítačky môže byť prevenciou,“ tvrdí Karsten Nohl zo spoločnosti Security Research Labs.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #platobná karta #platba #terminál #Mastercard #odtlačky prstov