Facebook: Myseľ môže nahradiť klávesnicu

Facebook vyvíja technológiu, vďaka ktorej by dokázal čítať myšlienky a bez akejkoľvek pomoci ich aj zapisovať počítača. Vývoj technológie v súčasnosti zamestnáva 60 výskumníkov a vedcov.

22.04.2017 08:00
mozog, eeg, mozgová aktivita,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Nebudete potrebovať klávesnicu a poznať prstoklad, aby ste priateľovi na Facebooku rýchlo napísali a odoslali správu. Facebook vyvíja technológiu, ktorá umožní kontrolovať počítače len za pomoci myšlienok. Pod označením „tichá reč“ sa ukrýva softvér, ktorý ľuďom umožní diktovať správy rýchlosťou až sto slov za minútu.

O projekte, ktorý v súčasnosti zamestnáva približne 60 vývojárov a akademikov, Facebook informoval na konferencii F8. Cieľom výskumu je vytvoriť nie len softvér na dekódovanie a interpretovanie myšlienok ale aj hardvér, ktorý by myšlienky dokázal čítať.

Facebook chce čítať myšlienky aj bez mozgových implantátov

Podľa Marka Zuckerberga má mozog obrovskú kapacitu, ktorú ale človek nedokáže efektívne využívať a všetky informácie aj náležite interpretovať. „Náš mozog produkuje toľko dát, že by každú sekundu mohol streamovať štyri filmy v HD kvalite. Problémom však je, že jediným nástrojom na ich interpretovanie okolitému svetu je reč – a tá dokáže prenášať asi také množstvo dát ako modem z 80. rokov,“ uviedol Zuckerberg na svojej stránke na Facebooku.

O čo sa teda Facebook usiluje? „Pracujeme na systéme, ktorý vám umožní prepisovať myšlienky z vášho mozgu zhruba 5× rýchlejšie než pri písaní v mobile,“ tvrdí Zuckerberg. Na vývojárskej konferencii však inžinieri sociálnej siete hovorili aj o ďalších nápadoch. Jedným z nich je napríklad počúvanie pomocou kože, a to podobným spôsobom ako čítanie pomocou Braillovho písma. Systém by stimulovaním rôznych bodov na koži umožnil prenášať rôzne druhy informácií.

Odvážne plány, strastiplná cesta a neisté výsledky

Aj tie najsmelšie vízie Facebooku však zatiaľ narážajú na realitu. Aby zariadenie dokázalo prenášať komplexné údaje z mozgu, s obyčajným EEG modulom (pozn. elektroencefa­logram) si nevystačí. Pri súčasnej úrovni poznania by bolo potrebné do mozgu implantovať čip, čo nie je ani jednoduché, ani lacné. Facebook sa preto usiluje o vytvorenie senzorov, ktoré budú informácie z mozgu prenášať aj bez invazívneho chirurgického zásahu. V takomto prípade však možno hovoriť o niekoľkých rokoch vývoja a neistých výsledkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #virtuálna realita #implantát #EEG