Slovensko sa dostane k superlaseru XFEL

Slovensko sa prostredníctvom ministerstva školstva stalo jedným z 11 akcionárov vo výskumnom centre European XFEL v Hamburgu. Toto výskumné centrum vybudovalo a momentálne spúšťa do prevádzky energeticky najsilnejší laserový lúč voľných elektrónov na svete. Laserový lúč sa pritom využíva na zobrazovanie procesov a zmien stavov v materiálových a biologických vedách.

24.04.2017 15:00
laser, laserový lúč, xfel Foto:
Ilustračné foto.
debata

XFEL je unikátne zariadenie, ktoré vedcom pomáha porozumieť procesom pri vývoji mnohých moderných produktov. Dá sa použiť pri vývoji liekov, materiálov alebo aj v astrofyzike.

Laser v European XFEL dokáže zobraziť rádovo miliónkrát viac obrazov za sekundu v porovnaní s inými obdobnými zariadeniami. To umožňuje aj podrobné preskúmanie priebehu procesov, ktoré sa pri použití menej výkonných technológií javia ako nezachytiteľné. Výskumné tímy tak budú schopné skúmať detaily stavby tela vírusov, molekulárne zloženie buniek, zhotovovať trojrozmerné obrázky nanosveta, zaznamenávať priebeh chemických reakcií a študovať mnoho procesov, ako napríklad tých, ktoré sa dejú vo vnútri planét.

Výskumné centrum European XFEL je jedným z najväčších európskych výskumných projektov. Je predpoklad, že využívanie tohto zariadenia vedeckou komunitou môže prispieť k zásadným a prelomovým objavom v rôznych oblastiach vedy s uplatnením v bežnom živote. Spustenie elektrónového lúča je naplánované na máj a pre výskumné tímy bude k dispozícii v druhej polovici tohto roka. Vďaka akcionárskej účasti Slovenskej republiky budú môcť slovenské výskumné tímy už od začiatku využívať jednotlivé pracovné stanice na uskutočnenie experimentov na svetovej úrovni, uviedlo ministerstvo školstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #laser #zariadenie #European XFEL #nanosvet