Elon Musk plánuje raziť špeciálne podzemné tunely pre autá

Elon Musk chce raziť tunely až 14-krát rýchlejšie. Autá by sa v nich prepravovali na pohyblivých plošinách s vysokou rýchlosťou.

05.05.2017 07:00
Boring Company, Elon Musk, podzemná preprava Foto:
Elon Musk demonštroval svoju víziu podzmenej tunelovej prepravy.
debata (12)

Ako vyriešiť dopravné zápchy? Napríklad pomocou podzemných tunelov, v ktorých by sa autá prepravovali vysokou rýchlosťou. Podľa Elona Muska by v budúcnosti bolo možné raziť podzemné tunely vysokou rýchlosťou a vytvoriť v nich hybridný prepravný systém. Autá by sa v tuneloch prepravovali len jedným smerom na špeciálnych pohyblivých plošinách s rýchlosťou do 200 kilometrov za hodinu, ktoré by boli riadené na diaľku.

Podzemné tunely chce Musk raziť až 14-krát rýchlejšie

Do podzemných tunelov by autá nevchádzali, ale boli by do nich presunuté v akomsi výťahu. Podobným spôsobom už dnes v podzemí parkujú autá Japonci. Najväčším problémom podľa Muska nie je systém prepravy, ale konvenčné razenie tunelov, ktoré je príliš pomalé. V súčasnosti je možné za jeden týždeň vyraziť približne 90 metrový tunel. Zrýchliť to môže nové raziace zariadenie, ktoré je údajne až 14-krát rýchlejšie. Musk ho bude testovať v rámci novej dcérskej spoločnosti The Boring Company (z angl. nudná spoločnosť).

Podľa analytikov je nespochybniteľné, že Elon Musk je vizionárom s odlišným pohľadom na vec, avšak takéto projekty nemajú zmysel, ak ich bude financovať a rozvíjať len jediná firma. „Myslím si, že je možné raziť tunely a využiť pri tom finančný kapitál a technickú odbornosť, avšak toto nie je projekt pre jedinú firmu,“ uviedla pre BBC analytička Susan Beardslee zo spoločnosti ABI Research. Musk by mal podľa nej uvažovať o partnerstve s verejným ale aj privátnym sektorom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Hyperloop #preprava