V CERN-e dokončili nový lineárny urýchľovač

V CERN-e inaugurovali lineárny urýchľovač Linac 4, ktorý je najnovším prírastkom medzi urýchľovačmi od spustenia Veľkého hadrónového urýchľovača (LHC).

11.05.2017 15:00
cern, urýchľovač Foto:
Časť lineárneho urýchľovača Linac 4.
debata

Linac 4 bude zásobovať komplex urýchľovačov v CERN-e zväzkami častíc s vyššou energiou, čo umožní dosiahnutie vyššej luminozity na LHC do r. 2021. Po dlhej dobe určenej na testy bude Linac 4 napojený na komplex urýchľovačov počas dlhej technickej odstávky v rokoch 2019 až 2020.

Linac 4 nahradí Linac 2, ktorý je v prevádzke od roku 1978. Stane sa prvým stupňom v reťazi urýchľovačov v CERN-e. Jeho úlohou bude dodávať zväzky protónov širokej palete experimentov. „Sme veľmi spokojní, že môžeme osláviť tento výnimočný úspech. Linac 4 je moderný injektor a zároveň prvý kľúčový prvok nášho ambiciózneho programu, ktorý vedie k vysoko luminozitnému LHC. Táto vysoko luminozitná fáza výrazne zvýši potenciál LHC experimentov pre objav novej fyziky a detailné meranie vlastností Higgsovho bozónu,“ povedala generálna riaditeľka CERN Fabiola Gianottiová. „Toto je úspech nielen pre CERN, ale aj pre partnerov z mnohých krajín, ktorí prispeli k návrhu a postaveniu tohto nového urýchľovača,“ povedal riaditeľ CERN-u pre urýchľovače a technológie Frédérick Bordry. Členom organizácie CERN je aj Slovensko.

Lineárny urýchľovač je prvou kľúčovou časťou urýchľovacieho systému. V lineárnom urýchľovači sú častice produkované a prejdú prvou fázou urýchlenia. Linacom je tiež daná hustota a intenzita zväzkov častíc. Linac 4 je takmer 90 metrov dlhý a nachádza sa 12 metrov pod zemou. Jeho konštrukcia trvala takmer 10 rokov.

Linac 4 bude posielať záporné vodíkové ióny, ktoré pozostávajú z vodíkového atómu s dvoma elektrónmi do urýchľovača Proton Synchrotron Booster (PSB), ktorý ďalej urýchli záporné ióny a odstráni elektróny. Linac 4 urýchli zväzok na energiu 160 MeV, čo je trikrát viac, ako dokáže jeho predchodca. Zvýšenie energie spolu s použitím vodíkových iónov umožní zdvojnásobiť intenzitu zväzku dodávanú do LHC, a tak prispieť k zvýšeniu luminozity na LHC.

Luminozita je parameter úmerný počtu častíc, ktoré sa zrážajú počas definovaného časového intervalu. Špičková luminozita LHC sa má podľa plánu zvýšiť faktorom päť do roku 2025. To umožní experimentom nazbierať asi desaťkrát viac dát v období od roku 2025 do roku 2035 než predtým. Vysoko luminozitný LHC preto umožní presnejšie merania elementárnych častíc, než je to možné dnes, a zároveň prinesie možnosť pozorovania zriedkavých procesov, ktoré sú za hranicou citlivosti súčasného LHC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cern #urýchľovanie častíc