Google ukázal, ako má vyzerať budúcnosť s umelou inteligenciou

Umelá inteligencia bude rozhodovať sama za seba. Rozpozná objekty z reálneho prostredia, roztriedi fotky a bude vedieť predvídať udalosti. Google na konferencii I/O pre vývojárov demonštroval ako napreduje vývoj v umelej inteligencii a virtuálnej realite.

21.05.2017 07:30
Google, I/O Foto:
Šéf Google, Sundar Pichai na konferencii Google I/O 2017
debata

Umelá inteligencia je stále len v plienkach, aj keď jej vývoj napreduje míľovými krokmi. Stále sa však nepribližuje predstavám mnohých ľudí, vo svojej podstate je stále hlúpa. So Siri, Alexou ani Google asistentkou nie je možné konverzovať na ľubovolnú tému, ani im prikázať aby urobili niečo, kde sa očakáva určitá forma samostatnosti a rozhodovania. Zatiaľ.

Google na konferencii pre vývojárov predstavil niekoľko inovácií, ktoré môžu byť hnacím motorom ďalšieho vývoja umelej inteligencie v nasledujúcich rokoch.

Aplikácia Google Lens rozpozná objekty

Prvou a najväčšou novinkou je aplikácia Google Lens. Aplikácia využíva pokročilé rozpoznávanie objektov v reálnom čase a pomocou umelej inteligencie dokáže vykonať aj určité úlohy. Pre automatické pripojenie sa k novej Wi-Fi sieti napríklad stačí zosnímať názov siete a heslo zo smerovača. Ani jeden údaj potom nie je potrebné prepisovať do mobilu, aplikácia zosnímané údaje automaticky prenesie do formulára a užívateľa k sieti pripojí.

Google Lens bude možné využiť napríklad aj v reštaurácii. Menu potom z cudzieho jazyka nie len preloží, ale na internete k nemu nájde aj podrobný popis a fotografie. Pri vstupom do reštaurácie sa zas užívateľ dozvie, aké má hodnotenia. Aplikácia zatiaľ nie je verejnosti prístupná. Google len naznačil, že po prvýkrát bude jej funkcie využívať virtuálna asistentka a neskôr foto aplikácia.

Nový headset bude fungovať aj bez vloženého mobilu

Platforma Daydream je ďalším krokom vo rozvoji virtuálnej reality. Google sa zameria nie len na tvorbu aplikácií ale aj hardvéru, na ktorého vývoji spolupracuje s Lenovom a HTC. Výsledkom spolupráce má byť nový headset, ktorý bude možné používať aj bez mobilu. Zariadenie bude automaticky sledovať pohyb užívateľa a lepšie tak prepojí virtuálnu realitu s bežným prostredím.

Google spolu s ďalšími dvoma firmami vyvíja... Foto: Google
Google, I/O Google spolu s ďalšími dvoma firmami vyvíja nový headset pre virtuálnu realitu. Fungovať bude aj bez mobilu.

Lepšie triedenie fotiek a rozpoznávanie udalostí a osôb

Niekomu síce môže prekážať, že Google analyzuje fotky, ktoré mu užívatelia nahrajú na servery, avšak pravdou je, že práve vďaka funkcii rozpoznávania objektov a ľudí na fotkách je organizácia fotiek oveľa jednoduchšia. užívateľ fotky nemusí triediť sám, Google si s nimi poradí automaticky.

Stačí, ak sa na fotke nachádza narodeninová torta s menom oslávenca a Google ďalšie súvisiace fotky roztriedi a vloží do narodeninového albumu. Už onedlho by dokonca mohol užívateľom navrhovať, s kým majú fotoalbumy zdieľať. Ak sa na fotkách nachádza kamarátka Jana, Google navrhne, aby jej užívateľ poslal odkaz na zdieľaný album.

Technológia VPS bude ľudí navigovať aj v nákupných centrách

Ak používate GPS, iste viete, že táto technológia nie je všemocná. Stačí, ak sa nachádzate v nákupnom centre alebo veľkej budove a GPS vám s navigáciou nepomôže. Tu by mala prísť na rad technológia VPS (z angl. Visual Positioning System), ktorá sprístupní lepšiu orientáciu v interiéri. Za pomoci vizualizačnej 3D technológie Tango dokáže s presnosťou na centimetre rozpoznať objekty v okolí. V nákupnom centre bude vďaka tomu možné prakticky okamžite lokalizovať konkrétny produkt bez toho, aby musel zákazník prehľadávať všetky oddelenia. Najväčším problémom je veľmi obmedzená dostupnosť zariadení, ktoré touto technológiou disponujú.

Navigácia vo vnútri budov bude možná vďaka... Foto: Google
Google, I/O Navigácia vo vnútri budov bude možná vďaka technológii Tango.

Virtuálny asistent sa naučí predvídať

Google chce zariadenia naučiť predvídavosti. Osobný asistent by sa už nemal ozvať len po tom, čo ho užívateľ osloví, ale mal by mu automaticky asistovať pri bežných činnostiach a pripomínať to, na čo možno zabudol. Dnes to možné ešte nie je.

Virtálna asistentka od Google je už dostupná aj... Foto: Google
Google, I/O Virtálna asistentka od Google je už dostupná aj pre zariadenia so systémom iOS.

Ak sa napríklad zabudnete asistenta spýtať aké počasie má byť popoludí a z domu odídete bez dáždnika, za to, že sa späť vrátite premočený môžete obviňovať samého seba. Google pripravuje asistenta, ktorý tomu má zabrániť. Ešte predtým, než odídete z domu vám pripomenie, aby ste si nezabudli zobrať teplejšie oblečenie a dáždnik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #virtuálna realita #Tango #Alexa #Siri #Google Lens #VPS