Apple vyvíja špeciálny čip výlučne pre umelú inteligenciu

Úlohy, ktoré musí umelá inteligencia riešiť, sú špecifické a náročné na výpočtový výkon. Apple preto vyvíja vlastný čip, ktorý bude slúžiť práve umelej inteligencii. Používať ho budú iPhony aj iPady.

30.05.2017 14:45
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Apple verejnosti predstavil svoju predstavu o umelej inteligencie ešte v roku 2011. S príchodom asistentky Siri sa viacero vecí zmenilo. Užívatelia mohli odrazu svoj mobil ovládať pomocou jednoduchých hlasových príkazov. Neskôr si systém poradil aj so zložitejšími povelmi, rôznymi jazykmi a dialektami. Firma si uvedomila, že v budúcnosti budú nároky umelej inteligencie na výpočtový výkon oveľa väčšie a bežný smartfón, tak ako ho poznáme dnes, by na ňu už skrátka nestačil. Je potrebné vyvinúť špeciálne čipy, ktoré budú určené výhradne pre umelú inteligenciu. Apple na ich výrobe už pracuje.

Umelá inteligencia dostane vlastný čip

Ako informoval server Bloomberg, Apple sa už dlhšiu dobu venuje vývoju čipu, ktorý bude schopný rýchlejšie spracovávať komplexné úlohy súvisiace s umelou inteligenciou. Čip, interne označovaný ako Apple Neural Engine, by si mal poradiť s úlohami, ktoré zatiaľ s vysokou úspešnosťou dokáže rozlúsknuť len človek. Príkladom je rozpoznávanie tváre alebo reči.

V súčasnosti umelá inteligencia v zariadeniach Apple využíva kombináciu dvoch čipov – hlavného procesora a grafického čipu. V budúcnosti by tomu malo byť inak a všetky komplexné úlohy by mal spracovávať samostatný čip. To v konečnom dôsledku môže zlepšiť aj výdrž na batériu.

Apple už čip testuje v prototype nového iPhonu

Podľa informátora, ktorý nechcel byť menovaný, Apple už medzičasom testuje prototyp ďalšej generácie iPhonu, ktorý už takýmto čipom disponuje. Ak budú testy úspešné, je možné očakávať jeho nasadenie aj do ostatných zariadení využívajúcich hlasovú asistentku Siri. Viac detailov by mohla firma prezradiť na júnovej konferencii pre vývojárov, na ktorej sa takisto očakáva predstavenie najnovšej verzie mobilného operačného systému iOS 11.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iPad #umelá inteligencia