Nové satelity prinesú rýchlejší internet na palubách lietadiel

Internetové pripojenie na palubách lietadiel bude rýchlejšie a stabilnejšie. Nové satelity pokryujú americké územie a aj oceány. Neskôr sa pridá aj Európa.

05.06.2017 07:30
lietadlo, lietanie, cestovanie, runway,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak často cestujete lietadlom, možno oceníte, ak vám letecká spoločnosť za niekoľko eur umožní so svojim mobilom alebo notebookom pripojiť sa na internet. Pri zaoceánskych letoch do Spojených štátov už internet na palube síce nemusí byť hodnotným benefitom, no na kratšie vzdialenosti môže byť stále ceneným pomocníkom. Najmä, ak je potrebné zabaviť deti alebo vybaviť neodkladné pracovné povinnosti. V súčasnosti je možné pripojiť sa na internet vo viac ako 6-tisíc lietadlách po celom svete. Do štyroch rokov sa ich počet má takmer strojnásobiť.

Najväčším problémom pri internete v lietadle je jeho rýchlosť, ktorá nemusí byť vysoká a ani konzistentná. Cestujúci v Severnej, Strednej a čiastočnej aj Južnej Amerike si budú môcť onedlho vychutnať rýchlejšie internetové pripojenie vďaka novému satelitu ViaSat-2. Satelit bude mať celkovú prenosovú kapacitu až 300 gigabitov za sekundu a na obežnej dráhe Zeme mu bude sekundovať druhý vypustený satelit Eutelsat 172B. Do vesmíru satelity v piatok 2. júna vyniesla raketa Ariane štartujúca z Francúzskej Guyany.

Satelity nebudú pokrývať kontinentálnu Ameriku ale aj Atlantický oceán, približne po západné pobrežie Európy. Po prekročení európskeho teritória budú lietadlá presmerované na satelity francúzskej spoločnosti Eutelsat, ktoré pokrývajú celú Európu s dosahom až po oblasť Turecka. Rýchlejšie pripojenie aj s presahom do Európy by mali v blízkej budúcnosti zabezpečiť satelity z platformy ViaSat-3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #internetové pripojenie #satelity #zaocenásky let