Jedenásť jednoduchých vynálezov, ktoré môžu zachrániť planétu

Tieto vynálezy sa zameriavajú na presnú potrebu a umožňujú riešiť zložitú problematiku jednoduchými prostriedkami. Nové technológie už zachránili mnohé životy a môžu zachrániť aj celý svet, píše francúzsky denník Le Monde. Tu sú niektoré z nich.

05.06.2017 16:00
zemeguľa, planéta, Zem Foto:
Ilustračná snímka.
debata (6)

1. The Ocean Cleanup

Dvadsaťjedenročný Holanďan Boyan Slat možno našiel riešenie pre milióny ton plastového odpadu v oceánoch. Zdokonalil systém, ktorý dokáže zbierať plasty pomocou morských prúdov. Prvý prototyp filtrujúcej bariéry rozmiestnili vlani. Skladá sa z plavákov a sietí. Jeden rok ho budú analyzovať pomocou snímačov.

2. Práčka Xeros

Stephen Burkinshaw v spolupráci s firmou Xeros zdokonalil práčku, ktorej stačí miska vody, aby vyprala bežný kôš špinavej bielizne. Prístroj umožňuje znížiť spotrebu vody aj elektriny. Pri praní pomáhajú plastové perličky, ktoré sú recyklovateľné a môžu byť použité stokrát po sebe.

3. Aquarius Spectrum

Je to začínajúca firma, ktorá sa špecializuje na dohľad nad vodovodnou sieťou, presnejšie povedané na úniky vody. Straty v tejto sieti predstavujú 20 až 40 percent. Spoločnosť vytvorila systém inteligentných meračov, ktoré v reálnom čase úniky zisťujú a umožňujú zasiahnuť.

4. Oriental White Goat

Skupina japonských vedcov zo spoločnosti Oriental Co. Ltd vymyslela metódu, ako recyklovať kopy kancelárskeho papiera a vyrobiť z neho toaletný papier. Prístroj sa nazýva White Goat a je vysoký takmer dva metre. Zatiaľ sa predáva za cenu 100 000 dolárov.

5. Glowing Plant Project

Skúma, ako ovládnuť energiu z prírody. Vedci sa rozhodli vypestovať rastliny schopné svietiť v tme s pomocou techník syntetickej biológie. Je to spôsob, ako nahradiť tradičné zdroje svetla a v blízkej budúcnosti možno aj každé pouličné svietidlo fluoreskujúcim stromom.

6. Cool Earth Solar

Je to firma, ktorá vyvíja nový typ solárnych snímačov. Podľa odhadov by to malo značne znížiť náklady na stavbu solárnych elektrární, ktoré sú schopné vyrábať zelenú energiu vo veľkom meradle za cenu porovnateľnú s uhoľnými elektrárňami.

7. Altaeros BAT

Je veterná elektráreň umiestnená v balóne s héliovou náplňou, ktorú vynašla spoločnosť Altaeros Energies. Môže to byť revolúcia vo svete veterných elektrární, a to ako v otázke ceny, tak aj pokiaľ ide o vyrobenú energiu. Táto elektráreň jej dokáže vyrobiť dvakrát viac než bežná veterná elektráreň umiestnená na zemi.

8. MXM Pilo

Batéria, ktorá sa nabíja pomocou pohybov človeka. Je určená pre malé elektrické prístroje, ktoré nevyžadujú stály zdroj energie, ako sú televízne ovládače alebo videohry.

9. Solaren

Je to začínajúca firma, ktorá sa špecializuje na fotovoltaické panely. Slnečná energia sa získava vďaka satelitom. Panely zachytávajú slnečné lúče bez toho, aby to nejako ovplyvňovali mraky alebo dážď. Dodávajú tak energiu vo dne v noci.

10. ShowerLoop

Prototyp ekologickej sprchy zdokonalil Jason Selvarajan. Funguje tak, že sa voda zo sprchy zhromažďuje, vyčistí a znovu použije ako pri vodotrysku. Človek sa tak môže sprchovať ako dlho chce a nespotrebuje veľa vody.

11. Nanohubky

Tím vedcov z Riceovej univerzity objavil, ako zvládať ekologické katastrofy, ako je napr. potopenie ropného tankera. Vynález spočíva vo využití nanohubiek, ktoré sú schopné absorbovať stokrát väčšiu váhu ako majú. Navyše nemajú rady vodu, ktorú nevsakujú, ale naopak ich priťahuje ropa. Tieto maličké hubky je možné použiť viackrát.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #technológie #planéta