Nové mobily môžu ukryť čítačku odtlačkov pod displej

Technológia od Qualcommu výrobcom umožní ukryť čítačku odtlačkov priamo pod displej, krycie sklo alebo zadnú kovovú stranu smartfónu.

29.06.2017 09:50
snímač, odtlačky prstov, biometria, Apple, TouchID Foto:
Ilustračné foto
debata

Vynaliezaví výrobcovia mobilov už skúšali umiestniť čítačku odtlačkov prstov na rôzne miesta. Našli jej miesto v domovskom tlačidle pod displejom, v tlačidle na zapínanie mobilu, ale aj na zadnej strane pod foťákom. V budúcnosti už nebudú musieť experimentovať. Vďaka spoločnosti Qualcomm bude možné senzor vložiť priamo pod displej. Senzor podľa Qualcommu dokáže detegovať odtlačky aj z mokrých prstov a dokonca aj pod vodou. Odmeria aj pulz.

Snímače odtlačkov prstov sú stále na výslní. A to aj napriek snahám výrobcov priniesť alternatívne, no najmä bezpečnejšie metódy overenia identity. Príkladom je snímač dúhovky, ktorý ale nie je dokonalý a nejakú chvíľu bude len doplnkovou biometriou.

Odtlačky zachytí aj cez sklo alebo hliník

Druhá generácia senzoru od Qualcommu funguje na princípe zvukových vĺn, ktoré pri spätnom odraze od papilárnych línií vytvárajú unikátne vzorce identifikujúce osobu. V súčasnosti podobnou technológiu disponuje napríklad smartfón Mi5 od čínskeho Xiaomi.

Nový senzor bude možné použiť s OLED displejom s hrúbkou do 1,2 milimetra. Výrobca ho môže umiestniť nie len pod displej ale aj na zadnú kovovú stranu. Snímať odtlačky dokáže aj cez sklo s hrúbkou do 0,8 milimetra a hliník s hrúbkou 0,65 milimetra. Výhodou senzoru je jeho schopnosť zachytiť odtlačky aj zo zašpinených prstov. Bežné snímače si pritom zväčša neporadia s mastnými alebo mokrými prstami. Meranie pulzu by mohlo byť doplnkovou formou zabezpečenia, ktorá eliminuje použitie falošných odtlačkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #qualcomm #Xiaomi #biometria #snímač odtlačkov #čítačka odtlačkov