Vedci ohlásili objav nového typu častice

Vedci, ktorí pracujú s Veľkým hadrónovým urýchľovačom (LHC), ktorý je najvýkonnejším na svete, ohlásili nález novej subatomárnej častice, od ktorej si sľubujú lepšie pochopenie súdržnosti hmoty. Informovala o tom agentúra AP.

06.07.2017 22:30
debata (7)

Novoobjavená častica, existencia ktorej sa síce teoreticky predpokladala, nikdy však nebola videná, je typ baryónu. Baryón, ktorý sa skladá z troch kvarkov, čo sú elementárne častice, je napríklad protón či neutrón. Kvarky sa delia na šesť typov: dva typy sú ľahké a štyri ťažšie, poznamenala AP. Bežne tvorí baryóny najviac jeden ťažký kvark, novo identifikované častice však majú dva ťažké kvarky.

Oxfordský fyzik Guy Wilkinson, ktorý sa na pokuse podieľal, uviedol, že v LHC sa spomínaný baryón podarilo vytvoriť na zlomok sekundy. Hoci sa životnosť baryónu zdá nepatrná, v časticovej fyzike ide podľa Wilkinsona o značne dlhý čas.

Vyhlásil tiež, že objav fyzikom otvára poznanie k úplne novej rodine baryónov, ktorú môžu študovať. „Poskytuje nám to veľmi jedinečné a zaujímavé laboratórium, ktoré otvorí nový a zaujímavý uhol pohľadu na silné pôsobenie (medzi časticami),“ vysvetlil.

LHC, ktorý je najväčší urýchľovač častíc na svete, tvorí kruhový tunel s obvodom 27 kilometrov umiestnený v hĺbke 50 až 150 metrov pod zemou. Nachádza sa na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Fungovať začal v roku 2008.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Cern