Umelá inteligencia už dokáže 'poskladať' recept z jedinej fotky jedla

Umelej inteligencii už stačí aj obyčajná fotka jedla na to, aby dokázala uhádnuť aké ingrediencie sa v ňom skrývajú. A nie len to. Naučila sa aj ako ingrediencie pospájať, aby vzniklo jedlo podobné tomu na fotografii.

24.07.2017 07:30
pečivo, jedlo, zdravie, strava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Určite se sa s tým už viackrát stretli. Na fotke ste videli jedlo, ktoré vyzeralo veľmi chutne, no k tomu, aby ste si ho mohli pripraviť u vás doma vám chýbal detailný popis vrátane surovín použitých na jeho prípravu. V budúcnosti by tomu mohol byť koniec. Výskumníci z americkej univerzity MIT naučili umelú inteligenciu novému husárskemu kúsku. Algoritmus dokáže s pomerne veľkou presnosťou identifikovať konkrétne suroviny v jedle len za pomoci jedinej fotografie. Informoval o tom server BBC.

Poradí si s dezertom, no na koktejly je prikrátka

Neurónovú sieť vedci trénovali s využitím jedného milióna fotografií spárovaných s jedným miliónom receptov. Aj keď milión jedál môže na prvý pohľad pôsobiť ako veľká vzorka, v skutočnosti algoritmus potrebuje niekoľkonásobne väčší počet vzoriek. Aj preto dokáže umelá inteligencia v súčasnosti najlepšie „vyskladať“ recepty dezertov. Na ovocné koktejly a suši je však stále krátka.

Vedci naučili umelú inteligenciu rozpoznávať... Foto: MIT
jedlo, MIT, umelá inteligencia Vedci naučili umelú inteligenciu rozpoznávať ingrediencie z jedál na fotkách.

Vyskúšať si to môžete aj sami, vďaka vedcom, ktorí sprístupnili svoj projekt širokej verejnosti. Na stránke stačí nahrať fotografiu jedla a umelá inteligencia sa pokúsi odhadnúť čo sa na nej nachádza a z akých ingrediencií sa jedlo skladá.

V budúcnosti by mohol mať projekt široké uplatnenie. Pomáhať môže pri úprave jedálneho lístka, pri dodržiavaní konkrétnej diéty alebo výpočte presných nutričných hodnôt, ktoré najmä pri minútkach v reštauráciách chýbajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #MIT #algoritmus #neurónová sieť