Robot našiel vo Fukušime roztavené palivo

Morský robot nasadený v treťom reaktore japonskej jadrovej elektrárne Fukušima na snímkach zachytil útvary podobné láve. Podľa odborníkov by to mohlo byť jadrové palivo, ktoré sa pred šiestimi rokmi roztavilo.

24.07.2017 14:00
debata

Zemetrasenie so silou 9 stupňov a následná prívalová vlna cunami vyradili 11. marca 2011 vo Fukušime z prevádzky chladiace systémy elektrárne, jadrá troch reaktorov sa roztavili a do vzduchu, pôdy a do mora sa uvoľnili rádioaktívne častice.

Použitý robot má veľkosť bochníka chleba a vybavený je svetlami a manévrovacou chvostovou vrtuľkou. Dáta zbiera pomocou dvoch kamier a dozimetra. Je spoločným dielom spoločnosti Toshiba a štátneho Medzinárodného výskumného ústavu pre vyradenie jadrových zariadení z prevádzky. Na diaľku ho ovláda skupina štyroch operátorov.

Zábery stanice Euronews, ktoré zachytávajú prácu robota pri Fukušime.

Podľa prevádzkovateľa elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO) zachytil robot veľké množstvo útvarov pripomínajúcich lávu – zjavne ide o roztavené palivo, ktoré z jadra tretieho reaktora vytieklo do tlakovej nádoby reaktora. Odborníci sa domnievajú, že spadlo na dno nádoby a teraz je pokryté zhruba šiestimi metrami rádioaktívnej vody.

„Zachytená hmota zjavne spadla odniekiaľ z výšky. Myslíme si, že s veľkou pravdepodobnosťou ide o roztavené palivo. Možno je s niečím zmiešané,“ uviedol hovorca spoločnosti TEPCO. Robotovi sa podarilo nazhromaždiť mnoho užitočných informácií, ktoré odborníkom pomôžu stanoviť proces, ako roztavené palivo odstrániť. Tento proces by sa mal začať v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Japonsko #Fukušima #jadrový reaktor #jadrová bezpečnosť #jadrové palivo