Flash do troch rokov skončí. Adobe ukončí jeho vývoj a podporu

Deravý doplnok Flash, od ktorého sa dištancuje čoraz viac technologických firiem, do roku 2020 skončí. Adobe oznámil ukončenie jeho vývoja a podpory.

27.07.2017 07:30
adobe, flash, prehrávač, flash player Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Video nie je možné prehrať. Nainštalujte si najnovšiu verziu doplnku Adobe Flash. Podobné hlásenie bolo na internete donedávna úplne bežné. Mnoho multimediálnych prehrávačov totiž využívalo technológiu Adobe Flash, bez ktorej videá a iný multimediálny obsah neprehrali. Ak aj užívateľ doplnok Flash mal v prehliadači nainštalovaný, ešte nemal vyhrané.

Kvôli množstvu bezpečnostných dier bol Adobe v posledných rokoch nútený neustále vydávať opravné verzie doplnku, ktorého inštalácia bola čokoľvek, len nie pohodlná. Mnoho prevádzkovateľov služieb na internete preto postupne prechádzalo na iné technológie, ktoré sú plnohodnotnou náhradou za Adobe Flash. YouTube už pred viac ako dvomi rokmi vymenil Flash za HTML5. Nasledovali ho aj ďalšie internetové služby. Vďaka HTML5 sa už užívatelia nemusia starať o inštalovanie a aktualizovanie multimediálnych doplnkov v prehliadači.

Steve Jobs kvôli zabezpečeniu a spoľahlivosti Flash kritizoval

Jedným z najväčších kritikov technológie Flash bol Apple, ktorý doplnok na svojich mobilných zariadeniach ani nikdy nepodporoval. Už Steve Jobs svojho času zverejnil otvorený dopis, v ktorom Adobe adresoval svoju kritiku namierenú na spoľahlivosť, výkon a zabezpečenie doplnku.

Viceprezident pre rozvoj produktov Adobe, Govind Balakrishnan, oznámil, že spoločnosť ukončí vývoj technológie Flash, pretože iné technológie ako napríklad HTML5 sú pre ňu už plnohodnotnou náhradou. Informoval o tom server BBC.

Strmý pád na dno

V dlhodobom kontexte je zaujímavé, ako dlho sa Flash dokázal na trhu udržať. Keď Adobe v roku 2015 technológiu prevzal od spoločnosti Macromedia, využívaná bola na viac ako 98-percentách osobných počítačov. Aj po deviatich rokoch jej podiel klesol len o menej ako 20 percent. Prelomové boli až ďalšie roky, keď firmy začali experimentovať s prechodom na HTML5. To poznačilo aj Flash, ktorý má podľa Google v súčasnosti len 17-percentný trhový podiel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #YouTube #Chrome #multimédiá #Adobe Flash