Nové USB 3.2 zdvojnásobí prenosové rýchlosti aj na starých kábloch

USB 3.1 dostane už onedlho svojho nástupcu. Nová generácia štandardu s číslom 3.2 prinesie dvojnásobné prenosové rýchlosti. Vystačí si aj so starými USB-C káblami.

28.07.2017 07:30
USB, mini USB, micro USB, konektor, kábel, káble Foto:
Ilustračné foto (na obrázku káble so starším USB konektorom)
debata (2)

Ak vlastníte novší mobil s Androidom, na jeho nabíjanie a prenos dát medzi počítačom využívate kábel s konektorom typu USB-C. Vďaka nemu už dokážete kábel do mobilu (prípadne aj do počítača) napasovať bez toho, aby ste sa pomýlili. Konektor je totiž symetrický a nezáleží na tom ako ho otočíte.

Organizácia USB 3.0, ktorá vývoj štandardu zastrešuje, oznámila, že v septembri oficiálne prestaví jeho nástupcu s číslom 3.2. Už dnes je jasné, že nastupujúci štandard s číslom 3.2 po piatich rokoch prinesie najmä vyššie prenosové rýchlosti. Namiesto maximálnych 10 gigabitov, bude možné dáta prenášať dvojnásobnou rýchlosťou. Dobrou správou je, že majitelia mobilov, tabletov a notebookov si budú môcť ponechať svoje staré káble. Zariadenia však budú potrebovať nové.

Na prenos dát už využije všetky vodiče

Káblami s konektorom USB-C, ktoré v súčasnosti spĺňajú špecifikácie prvej generácie USB 3.1, bude možné prenášať dáta rýchlosťou 10 Gb/s. Káble druhej generácie USB 3.1 zas zrýchlia z desiatich až na dvadsať gigabitov za sekundu. Nebola k tomu potrebná úprava technológie, ale len zmena spôsobu využitia vodičov. Zatiaľ čo pri staršej verzii bola na prenos dát použitá len jedna štvorica, druhá bola využívaná napríklad na prenos signálu pripojeného monitora. Kombináciou využitiach všetkých štyroch párov vodičov tak bude možné rýchlosti zdvojnásobiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USB #prenos dát #USB-C