Špeciálny 3D skener zmapuje telo a prezradí, na ktorých miestach ste pribrali

Multifunkčná váha vytvorí 3D mapu tela a zachytí aj namenšie zmeny v jeho tvare. Mobilná aplikácia údaje použije na presný výpočet kompozície a stavby tela.

12.08.2017 07:30
ShapeScale, 3D skener, Foto:
Prví záujemcovia si budú môcť 3D skener ShapeScale vyskúšať v apríli 2018.
debata

Bežná osobná váha vám toho veľa o stavbe vášho tela nepovie. Viac sa o svojom tele dozviete z váhy, ktorá za pomoci elektród zmeria a vypočíta index telesnej hmotnosti (tzv. Body Mass Index). BMI je však len orientačný údaj, ktorý nemusí byť presný, najmä ak športujete. Detailnejšie a aj spoľahlivejšie sú informácie z prístrojov, ktoré komunikujú so smartfónom a okrem BMI dokážu spočítať aj množstvo tuku, svalov a vody v tele.

Pre tých, ktorým nestačí krajčírsky meter a zrkadlo

Americká firma Shape vyvinula zariadenie na detailnejšiu analýzu tela, ktoré prezradí oveľa viac než jednoduché a lacné prístroje do domácností. ShapeScale je akýsi 3D skener, ktorý detailne zmapuje stavbu tela a vo virtuálnej podobe ho prenesie na obrazovku mobilu. V mobilnej aplikácii si užívateľ následne môže pozrieť ako jeho postava vyzerá a ako sa za niekoľko dní či týždňov zmenila.

ShapeScale obsahuje podložku, na ktorú sa užívateľ postaví, a výsuvné rameno, ktoré sa niekoľkokrát otočí okolo podložky s cieľom zmapovať presný tvar postavy. Podložka so vstavanými elektródami zmeria základné hodnoty, otočné rameno zas zachytí aj najmenšie zmeny v tvare tela. Tieto údaje sú následne použité na analýzu kompozície a stavby tela. V mobilnej aplikácii, ktorá sa stará o prepočty si užívateľ môže pozrieť, v ktorej časti tela má najviac tuku alebo svalov, a kde bol v priebehu dní či týždňov zaznamenaný úbytok alebo nárast svalovej hmoty.

Firma si za 3D skener pýta 599 dolárov. Zatiaľ ho však nevyrába. Na svojom webe medzičasom zverejnila videá funkčných prototypov. Záujemcovia, ktorí si skener zarezervujú za necelých 300 dolárov môžu očakávať jeho dodanie najskôr v apríli budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #váha #BMI #3D skener #ShapeScale