Telefonovať bude možné aj s vybitou batériou. Ale len v núdzových situáciách

Vedci vyvinuli prototyp telefónu bez batérie, z ktorého je možné uskutočňovať hovory. Neskôr k telefónu pridajú aj jednoduchý displej, klávesnicu a foťách. Technológia môže poslúžiť aj smartfónom.

13.08.2017 07:30
batéria, mobil, charging, smartfón, smartphone,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Chýbajúci signál ešte neznamená, že z mobilu nemôžete volať. Ak ste mimo pokrytia sieťou vášho mobilného operátora, iný operátor danú oblasť môže mať pokrytú a vy môžete v rámci jeho siete uskutočniť núdzový hovor. V krízových situáciách je totiž možné aj mimo tzv. národného roamingu využívať akúkoľvek inú dostupnú mobilnú sieť. To isté platí aj v prípade telefónu, v ktorom sa nenachádza SIM karta. Telefón sa k niektorej mobilnej sieti pripojí, no len pre účely uskutočnenia núdzového hovoru.

Núdzové volania aj s vybitou batériou

Uskutočniť núdzový hovor je však možné len s nabitou batériou. V budúcnosti sa to možno zmení. Americkí vedci z Washingtonskej univerzity predstavili prototyp mobilného telefónu, ktorý funguje aj bez batérie. Možno z neho ale uskutočňovať len hovory. V budúcnosti by mohla byť technológia súčasťou všetkých nových mobilov, z ktorých by aj s vybitou batériou bolo možné privolať záchranku, políciu alebo hasičov.

Prototyp telefónu bez energie pracovať samozrejme nemôže. Namiesto batérie ju ale dokáže získať zo všadeprítomného rádiového signálu. Mobil v súčasnej podobe pripomína skôr vysielačku s režimom „Push to talk“ – stlač a hovor. V jednom momente totiž nie je možné signál vysielať aj prijímať. Zatiaľ.

Telefón bez batérie plánujú vyrábať už na budúci rok

Výskumníci budú podľa agentúry Reuters pokračovať vo vývoji s cieľom pridať k telefónu jednoduchý displej pre zobrazovanie textových správ, prípadne aj kameru. Bezbatériový telefón by sa mohol na trhu objaviť už v polovici budúceho roka. Navyše technológia môže byť súčasťou aj bežných telefónov, ktoré by disponovali špeciálnym režimom, v ktorom by fungovali aj s vybitou batériou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #telefonovanie #batéria #núdzový hovor