Wi-Fi signálom je už možné monitorovať aj kvalitu spánku

Nie sú potrebné žiadne zariadenia pripevnené na tele človeka. Zistiť, či je jeho spánok kvalitný je možné aj pomocou Wi-Fi rádiového signálu. Nová metóda je rovnako presná ako merania profesionálnymi prístrojmi.

16.08.2017 08:00
mozog, eeg, mozgová aktivita,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Monitorovať kvalitu spánku je možné pomocou viacerých metód. Tou najjednoduchšou, a zároveň najdostupnejšou, je sledovanie pohybu tela a pulzu počas spánku. Športové náramky sa touto funkciou často pýšia, aj keď nie je najpresnejšia. Oveľa detailnejší rozbor prináša metóda známa pod skratkou EEG (pozn. elektroencefa­lografia), pri ktorej je za pomoci elektród pripojených k hlave sledovaná a analyzovaná elektrická aktivita mozgu. Táto metóda je v súčasnosti bežne využívaná napríklad na diagnostiku epilepsie. Jej nevýhodou je, že nie je určená na domáce použitie.

Na meranie kvality spánku postačí aj Wi-Fi

Vedcom z amerického inštitútu MIT sa podarilo vyvinúť novú metódu sledovania a analýzy spánku, ktorá je rovnako presná ako EEG. Navyše mohla by byť využívaná kdekoľvek a aj bez drahých zariadení a príslušenstva. Výskumníci na sledovanie spánku využili Wi-Fi rádiové signály, ktoré sú mimoriadne citlivé a už v minulosti ich bolo možné využiť na sledovanie pohybu spoza steny.

Jednoduchý inteligentný senzor, ktorý vedci zostrojili, dokáže zachytiť zachytiť zmeny v elektromagne­tickom poli. Zariadenie, ktorým môže byť aj upravený Wi-Fi smerovač, potom porovná zmeny v elektromagne­tickom poli a priradí ich k niektorému z troch stavov, ktoré zodpovedajú trom rôznym fázam spánku. Analyzovať fázy spánku touto metódou je ale zatiaľ možné len v laboratórnych podmienkach v mieste, pre ktoré bol algoritmus uspôsobený. Inak povedané, aby bolo v budúcnosti možné týmto spôsobom analyzovať fázy spánku v každej spálni, bude potrebné, aby sa algoritmus poznal unikátne elektromagnetické pole v miestnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #spánok #MIT #EEG #monitorovanie spánku