Philips si patentoval technológiu proti pirátom v kinách

Philips údajne našiel spôsob ako zabrániť pirátskemu nahrávaniu videí v kinách. Technológia Ambilight nahrávku úplne znehodnotí.

30.08.2017 07:30
Kino Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Je zvykom, že populárne filmy a seriály sa na internete objavujú ešte pred ich oficiálnou premiérou. Posledným veľkým úlovkom hackerov bol seriál Hra o tróny. So svojim lupom hackeri úspešne vydierali spoločnosť HBO. Na to, aby sa stal človek pirátom, ale nemusí vedieť programovať a získať neoprávnený prístup do filmovej databázy producenta. Stačí, ak navštívi kino a premiéru filmu natočí na kameru a video umiestni na internet.

Táto metóda nelegálneho šírenia filmov, nazývaná aj kinorip, bola obľúbená najmä v minulosti, no stále úplne nevymizla. Spoločnosť Philips údajne našla efektívny spôsob, ako s ňou zatočiť. Má fungovať oveľa spoľahlivejšie než iné metódy, ktorými sa kiná snažia chrániť pred pirátmi s videokamerou.

Bočné osvetlenie úplne znehodnotí amatérsku nahrávku

Nová technológia má základy v technológii Ambilight, ktorú Philips využíva vo svojich televízoroch na osvetlenie pozadia (resp. steny) podľa aktuálnej scény na obrazovke. Zatiaľ čo v obývačkách má Ambilight spríjemniť sledovanie televízie a zamedziť únave očí, v kinách by mal slúžiť na znehodnotenie amatérskej nahrávky. Bočné osvetlenie s určitou vlnovou dĺžkou má degradovať kvalitu videa natoľko, že sa stane úplne nepoužiteľným. Philips sú technológiu Ambilight pre kiná aj patentoval.

A ako sa kiná chránia pred pirátmi v súčasnosti? Napríklad pomocou infračervených paprskov, ktoré majú znehodnotiť záznam alebo použitím vodoznaku, ktorým je možné identifikovať človeka v hľadisku, ktorý video natáčal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #pirát #Philips #Ambilight