Budeme potvrdzovať platby skenom žíl? V Londýne to vyskúšali

Londýnsky supermarket začal testovať nový spôsob platieb, pri ktorých zákazníci platby nepotvrdzujú PIN kódom ale skenom žíl.

22.09.2017 17:00
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Biometrických metód na overenie identity je veľké množstvo. V mobiloch sa najčastejšie využíva sken prsta, pri ktorom čítačka zachytáva obrazce papilárnych línií a porovnáva ich s originálom. Objavujú sa aj ďalšie metódy, ktoré sú údajne spoľahlivejšie a menej zraniteľné. Apple v najnovšom iPhone X skenuje už len tvár človeka, Samsung zas skúša prechod na skener očnej dúhovky.

Pri autorizácii platieb inak než cez mobil alebo počítač ale klasický PIN kód stále nenašiel svojho nástupcu. Bezkontaktné platby sú síce populárne, no výška transakcie, ktorú je touto formou možné autorizovať, je najmä v našich končinách veľmi obmedzujúca. V zahraničí sú čoraz populárnejšie aj iné bezkontaktné platobné metódy, pri ktorých už človek nemusí z peňaženky vyťahovať platobnú kartu. Stačí mu mobil, hodinky alebo špeciálny náramok, ktorý mu poskytne banka. Tie potom priloží k terminálu a zaplatí.

Namiesto PIN kódu už len sken žíl v prste

V jednom z londýnskych supermarketov sa rozhodli vyskúšať novú formu autorizácie platieb pomocou skeneru žíl. Supermarket Costcutter umožňuje zákazníkom platiť pomocou technológie Fingopay. Predtým si však musia zákazníci vytvoriť svoj biometrický profil, v ktorom im bude na základe skenu žíl vygenerovaný unikátny kľúč. Do profilu zákazník musí vložiť aj svoje platobné karty, z ktorých mu bude automaticky strhnutá konečná suma za nákup.

Žily skenuje špeciálna čítačka, do ktorej musí zákazník vložiť svoj prst. Pri platbe tak nepotrebuje použiť kreditnú ani debetnú kartu a autorizácia platby prebehne automaticky porovnaním skenu žíl s originálom uloženým v systéme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biometria #sken žíl #Fingopay