Intel vyvinul čip pre umelú inteligenciu s výnimočným výkonom

Jeden z najpokročilejších čipov pre umelú inteligenciu simuluje fungovanie ľudského mozgu. Má až 130-tisíc neurónov a rovnaký počet neurónových prepojení.

26.09.2017 19:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Umelá inteligencia a s ňou spojené strojové učenie je na vzostupe. Viaceré technologické firmy sa preto usilujú udržať si náskok pred konkurenciou. Nové počítače ale aj mobily už majú samostatné procesory pre strojové učenie. Využívať ich zatiaľ nedokážu naplno, no to sa onedlho zmení. Spoločnosť Intel predstavila jeden z najpokročilejších experimentálnych čipov pre umelú inteligenciu. Loihi, ktorý Intel prirovnáva k ľudskému mozgu, má až 130-tisíc umelých neurónov a rovnaký počet synapsií, teda akýchsi neurónových prepojení.

“Umelá inteligencia je stále v plienkach. Objavovať sa preto budú nové architektúry, ktoré budú podobne ako Loihi neustále dvíhať latku. Neuromorfné technológie čerpajú inšpiráciu z nášho súčasného poznania ľudského mozgu a spôsobu akým mozog pracuje,” píše Intel. Strojove učenie vyžaduje úplne iný prístup a počítačovú architektúru. Špeciálne čipy, ktoré sú pre tento účel vytvorené, sú nie len výrazne efektívnejšie než klasické procesory, ale aj výkonnejšie a úspornejšie.

Prototyp nového čipu vyrobeného 14-nanometrovou technológiou má podľa Intelu mimoriadny potenciál pri využití v priemyselnom sektore ale aj v robotike. Oproti iným čipom je Loihi až tisíckrát energeticky úspornejší a pri niektorých špecifických úlohách až miliónkrát rýchlejší. Intel čip na budúci rok sprístupní univerzitám a výskumným ústavom zaoberajúcim sa pokročilou umelou inteligenciou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Intel #umelá inteligencia #strojové učenie #Loihi