Inovatívne sedadlo vodiča upozorní na zlý pitný režim

Špeciálny poťah na sedadle zmenou svojej farby vodiča upozorní, že by mal dodržiavať pitný režim. Poťah odhalí dehydrovaný organizmus podľa zmeny zloženia potu.

03.10.2017 20:30
autopoťah, autosedačka, dehydratácia Foto:
Nissan predstavil poťah na sedačku, ktorý odhalí dehydrovaný organizmus.
debata

Vodičom sa často stáva, že počas šoférovania zabudnú dodržiavať pitný režim. Nebezpečné je to najmä na dlhších trasách, pretože dehydrovaný človek má spomalené reflexy a ľahšie upadne aj do mikrospánku. Výskumníci z anglickej Loughborough Univerzity dokonca tvrdia, že dehydrovaný vodič v kritických situáciách reaguje rovnako ako keby bol pod vplyvom alkoholu. Aj keď na konci je to stále človek, ktorý musí svoju telu dodať tekutiny, existujú pomôcky, ktoré ho na to upozornia.

Jednu z nich vyvinul japonský Nissan, ktorý sa pochválil novým poťahom na autosedačkách. Poťah so špeciálnou vrstvou reaguje na zmenu zloženia potu. Akonáhle má pot človeka zvýšený obsah soli, čo je jeden z prvých signálov dehydratácie, poťah na sedadle sa z pôvodnej modrej farby zafarbí na žlto. Sedadlo s názvom Soak Nissan zatiaľ vyrábať neplánuje, verejnosti však aspoň ukázal jeho prototyp, ktorý môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných výrobcov vozidiel alebo komponentov. Informoval o tom server BBC.

Je to len začiatok. Technológie onedlho dohliadnu aj na posádku auta

Poťah Nissan vyvinul spolu s dánskou dizajnérskou spoločnosťou Droog. Rovnaký poťah je možné umiestniť aj na volant. V budúcnosti sa môže objaviť viacero podobných konceptov s technológiami, ktoré sledujú organizmus oveľa komplexnejšie, vrátane hladiny hormónov a adrenalínu. Inteligentné technológie vo vozidle by potom vodiča mohli upozorniť, aby upravil štýl svojej jazdy alebo vôbec nesadal za volant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #Nissan #dehydratácia #autosedačka