Umelá inteligencia za volant posadí aj ľudí pod vplyvom alkoholu

Nepatria opití za volant? Autonómne vozidlá môžu zmeniť pohľad na problematiku alkoholu za volantom. V Austrálii už navrhujú prvé zmeny v zákone.

07.10.2017 09:00
auto, cesta, autonómne auto, taxík Foto:
Ilustračné foto
debata

Rozvoj technológií, ktoré autám umožňujú jazdiť aj bez vodiča, so sebou prináša viacero nezodpovedaných otázok. Koho má vozidlo pri zrážke zachrániť? Vodiča alebo chodca? Ako dokáže auto zareagovať na nečakanú zmenu v cestnej premávke? Kedy má mať nad autom kontrolu vodič a kedy je ešte bezpečné prenechať riadenie umelej inteligencii? Čo sa stane ak sa umelej inteligencie zmocní hacker, ktorý môže ohroziť posádku vozidla? Odpovede na tieto otázky prichádzajú postupne, no zatiaľ nie sú ani jednoznačné, ani presvedčivé.

Dostanú opití za volantom zelenú?

Austrálska Komisia pre národnú prepravu navrhuje zmeniť zákony týkajúce sa omamných látok a alkoholu za volantom. Osoby na mieste vodiča, ktoré sú pod vplyvom alkoholu alebo drog, by sa mali vyhnúť trestu, ak kontrolu nad vozidlom prenechali autonómnym systémom. Podľa komisie je takéto cestovanie rovnaké ako cestovanie taxíkom. Samozrejme len za predpokladu, že vozidlo pri riadení a navigácii nepotrebuje žiadnu asistenciu. “Veríme, že autonómne vozidlá v cestnej premávke pomôžu znížiť riziko ľudskej chyby. Ak ľuďom umožníme používať autonómne vozidlá napriek tomu, že požili alkohol, máme šancu znížiť nehodovosť na cestách, za ktorú sú zodpovední vodiči pod vplyvom alkoholu,” píše Komisia vo svojej správe.

Autá, ktoré dokážu jazdiť aj bez pomoci už niekoľko mesiacov jazdia po austrálskych cestách. Zatiaľ však len v obmedzenej testovacej prevádzke. Komerčne dostupné plne autonómne vozidlá by mohli Austrálčania na svojich cestách vidieť už o tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #alkohol #autonómne vozidlá