Hyperloop získal veľkého investora. Projekt podporí miliardár Branson

Projekt extrémne rýchlej potrubnej dopravy Hyperloop, ktorý si mnohí spájali aj so Slovenskom, získal významného investora. Podporí ho zakladateľ spoločností Virgin, Sir Richard Branson. Branson sa zároveň stane členom správnej rady firmy Hyperloop One.

15.10.2017 13:05
hyperloop Foto:
Ilustračné foto
debata

Tí, ktorí o projekte Hyperloop počuli, si ho pravdepodobne spájajú s nadzvukovou prepravou ľudí. Nadzvuková možno nakoniec nebude, no ľudí by mala dopraviť z miesta na miesto rýchlejšie než akýkoľvek iný dopravný prostriedok. Pôvodnou víziou Elona Muska bola zhotovenie špeciálneho potrubného systému, v ktorom by sa špeciálne kapsuly pohybovali na princípe magnetickej levitácie s minimálnej trením a pneumatickej dopravy. Vďaka tomu by mali aj na krátkych trasách dosahovať extrémnu rýchlosť blížiacu sa až k tisíc kilometrom za hodinu.

Projekt Viedeň-Bratislava sa odmlčal

Presun medzi San Franciscom a Los Angeles by potom trval len 30 minút. Hyperloop Transportation Technologies (HTT), ktorá je jednou z dvoch firiem, ktoré sa rozhodli zrealizovať Muskovu ideu, pôvodne plánovala dlhým tunelom spojiť Viedeň s Bratislavou. Prepraviť sa medzi dvoma susednými mestami by bolo možné za menej než osem minút.

Predstavitelia spoločnosti HTT v marci minulého roka na túto tému diskutovali aj s bývalým ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom. Výsledkom bolo memorandum o porozumení, ktoré ale obe strany, teda Ministerstvo hospodárstva a HTT, k ničomu nezaväzuje a má len deklaratívny charakter. Za rok a pol sa toho ale veľa nezmenilo.

Hyperloop One už testuje prvé prototypy

Titulky novín v súčasnosti zapĺňa najmä konkurenčná firma Hyperloop One, ktorá sa s dubajským dopravným podnikom dohodla na realizácii pilotného projektu. Firma už medzičasom v nevadskej púšti pri Las Vegas otestovala prvý prototyp kapsuly, ktorá na krátkom 500 metrovom úseku dosiahla rýchlosť prevyšujúcu 300 kilometrov za hodinu. V pláne má pritom dosiahnuť až 1000-kilometrovú rýchlosť.

Hyperloop One v týchto dňoch získal významného investora. Zakladateľ kolosu Virgin, pod ktorý patrí hudobné vydavateľstvo ale aj niekoľko leteckých prepravcov, Sir Richard Branson sadol ako investor do kresla člena dozornej rady spoločnosti. Objem investície, ani detaily dohody, neboli zverejnené. Očakáva sa, že Branson pritiahne ďalších investorov, ktorí začnú projektu viac dôverovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Branson #Hyperloop #Virgin Group #Hyperloop One