Kapacita pevných diskov porastie v násobkoch. Vďaka mikrovlnám

Nové technológia rozšíri kapacitu pevných diskov až na 40 terabajtov. Bude spoľahlivejšia a dostupnejšia. Prvé disky s technológiou MAMR sa na trhu objavia do dvoch rokov.

15.10.2017 20:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Bežné pevné disky už niekoľko rokov nemajú len kapacitu desiatok či stoviek gigabajtov. Dva či štyri terabajty sú dnes zlatým štandardom vo väčšine nových počítačov a notebookov. Komu sa máli, môže siahnuť aj po diskoch s ešte väčšou kapacitou. Narazí však na neprekonaný limit 14 terabajtov.

Spoločnosť Western Digital, ktorá takýto disk vyrába, oznámila, že do roku 2019 predstaví pevné disky, ktorých kapacita bude niekoľkonásobne väčšia. Namiesto konvenčných technológií bude ale hustotu zápisu zvyšovať technológiou, ktorú sa doposiaľ neodvážil použiť žiaden iný výrobca pevných diskov.

Nie laser ale mikrovlnné žiarenie

Pri disku, ktorého kapacita má byť až 40 terabajtov, plánuje Western Digital použiť špeciálnu technológiu asistovaného zápisu MAMR (Microwave-Assistet Magnetic Recording). Mikrovlnné žiarenie vytvára ďalšie elektromagnetické pole a zvyšuje tak hustotu zapísaných dát až na 4 terabajty na palec.

Technológia MAMR by mala nahradiť inú metódu asistovaného zápisu HAMR, pri ktorej sa namiesto mikrovĺn miesto zápisu zahrieva až na 400 stupňov Celzia. Vysoká teplota môže mať vplyv na dlhodobú spoľahlivosť tak pri zápise ako aj pri čítaní. Platne musia byť navyše vyrobené z odlišného materiálu. Pri technológii MAMR to neplatí. Potrebných je len niekoľko konštrukčných zmien a platne môžu byť vyrobené z rovnakých materiálov ako pri klasických pevných diskoch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #HAMR #MAMR