Svet má prvú elektráreň so zápornými emisiami oxidu uhličitého

Švajčiarska spoločnosť Climeworks začala pri geotermálnej elektrárni Hellisheidi na Islande testovať technológiu, ktorá zo vzduchu vysáva oxid uhličitý a vracia ho pod zemský povrch. Vznikla tak prvá elektráreň na svete, ktorá má záporné emisie oxidu uhličitého.

18.10.2017 14:00
Geotermálna elektráreň Foto:
Geotermálna elektráreň Hellisheidi na Islande.
debata (3)

Startupovej spoločnosti Climeworks sa podarilo na Islande uviesť do prevádzky pilotnú verziu technológie takzvaného priameho zachytávania vzduchu (direct air capture). Tieto systémy, hoci zatiaľ len vo veľmi malom meradle, dokážu z ovzdušia naviazať molekuly oxidu uhličitého a neutralizovať ich. Prístroj firmy Climeworks to robí tak, že skleníkový plyn zmieša s vodou a vpustí ho do hĺbky 700 metrov.

Podobné technológie začali vedci vyvíjať asi pred desiatimi rokmi a finančnú podporu dostávajú napríklad aj od zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa. Podľa mnohých expertov predstavujú jedinú možnosť, ako môže ľudstvo úspešne čeliť globálnym zmenám klímy. „Ak máme naozaj strach o koralové útesy, biodiverzitu a produkciu jedla v chudobných častiach sveta, budeme musieť technológie záporných emisií zapojiť vo veľkej miere,“ povedal denníku The Guardian Bill Hare z ústavu Climate Analytics. „Nemyslím si, že sa v tomto smere môžeme spoľahnúť na niečo iné,“ dodal.

Systém v elektrárni Hellisheidi je len prototyp. Za rok môže eliminovať 50 ton oxidu uhličitého, čo zhruba zodpovedá produkcii jednej americkej domácnosti. Ľudstvo ročne vypustí do atmosféry 40 biliónov ton tohto skleníkového plynu. Climeworks však skeptikom dokazuje, že zachytávanie oxidu uhličitého funguje a môže fungovať aj za rozumnú cenu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #emisie #oxid uhličitý