Kuriéri od Amazonu budú doručovať balíky až za dvere, ktoré si sami odomknú

Amazon spúšťa novú službu, vďaka ktorej budú môcť kuriéri doručiť vybraným zákazníkom zásielku až za dvere, ktoré si sami odomknú. Nahrávať ich bude pri tom kamera.

26.10.2017 19:05
balíky, eshop, online nakupovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Je zvykom, že poštár listy a menšie zásielky vkladá do schránky. V prípade väčších balíkov doručovaných kuriérom je už zväčša potrebný podpis potvrdzujúci prevzatie zásielky do rúk jej adresáta. Amazon skúša odlišný spôsob doručovania balíkov. Kuriéri si budú môcť otvoriť vstupné dvere do bytu alebo do domu a uložiť balík na bezpečné miesto.

Otázna je najmä bezpečnosť

Kuriér nie je vlamačom a nemusí vlastniť pakľúč. Dvere so špeciálnym elektronickým zámkom si otvorí pomocou mobilnej aplikácie. Doručovať balíky týmto spôsobom bude ale možné len zákazníkom, ktorí vlastnia inteligentný zámok na dverách a jednoduchú bezpečnostnú kameru. Kamera začne nahrávať video v momente, keď kuriér naskenuje zásielku pripravenú k doručeniu. Adresát následne môže sledovať online prenos a presvedčiť sa o tom, že kuriér zásielku odložil a zatvoril za sebou dvere. Záznam sa taktiež uloží na server a užívateľ si ho môže prehrať po tom, čo kuriér balík doručí.

Amazon bude musieť zákazníkov presvedčiť, že služba Amazon Key je spoľahlivá a bezpečná. Ak sa osvedčí, môže platformu rozšíriť aj na ďalšie služby. Rovnakým spôsobom totiž môžu získať vstup do bytu či domu aj upratovačky, opravári, technici alebo hostia. Za kameru Cloud Cam záujemca zaplatí 120 dolárov a za inteligentný zámok s bezplatnou inštaláciou ďalších 250 dolárov. Následne si bude môcť službu aktivovať. Doručovať zásielky až za vchodové dvere bude zatiaľ len Amazon s vlastnou logistickou službou v 37 mestách v Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #Kuriér #doručovanie balíkov #Cloud Cam #Amazon Key