Aibo je späť. Sony naučilo robotického psa novým kúskom

Robotický psík Aibo je späť. Japonský domáci miláčik reaguje na úsmev a pochvalu. Umelá inteligencia mu pomáha rozpoznávať emócie majiteľa. Sony dúfa v rovnaký úspech ako pri pôvodnej verzii.

01.11.2017 20:15
Aibo, domáci pes, umelá inteligencia, robotický... Foto:
Sony predstavilo novú verziu robotického psa Aibo.
debata

Starého psa novým kúskom nenaučís, hovorí staré porekadlo, ktoré sa vzťahuje najmä na ľudí. V prípade robotov platia iné pravidlá. Potvrdzuje to aj spoločnosť Sony s robotickým psom Aibo. Po viac ako desiatich rokoch opäť naštartovala jeho vývoj.

Legendárny pes Aibo bol akousi ukážkou toho, čo dokáže umelá inteligencia. V krajine vychádzajúceho slnka mal byť akousi náhradou domáceho miláčika. Napriek veľkému úspechu a viac ako 150-tisíc predaných robotov Sony v roku 2006 vývoj a výrobu robotických psov pozastavilo. Dôvod? Už nedokázalo konkurovať čínskym výrobcom, ktorí išli najmä po cene. Pre mnohých bola odrazu 1700-dolárová cena privysoká. “Rozhodnutie o ukončení projektu bolo veľmi náročné, no na vývoj umelej inteligencie a robotiky sme nezanevreli,” uviedol pre agentúru Reuters šéf spoločnosti Sony, Kazuo Hirai.

Aibo sa naučil rozponávať emócie

Aibo si napokon po jedenástich rokoch bude opäť hľadať svoje miesto na trhu. Sony na tlačovej konferencii v Tokiu predstavilo novú verziu robota, ktorý disponuje najnovšími technológiami a pokročilejším strojovým učením. Psík sa pohybuje plynulejšie a správaním má viac pripomínať skutočného psa. Ak rozpozná svojho majiteľa, rozbehne sa k nemu a reaguje aj na úsmevy a pochvalu. Umelá inteligencia sa zas naučí, čo sa majiteľovi páči a tento trik si zapamätá. Psík má namiesto očí LED diódy, ktorými vyjadruje rôzne emócie.

Sony má veľké očakávania. Plánuje predať minimálne rovnako veľa robotických psov Aibo ako pri pôvodnom modeli. Zvažuje dokonca rozšírenie predaja aj mimo domáceho Japonska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #Aibo #robotický pes