Budú športové náramky a hodinky odhaľovať vysoký tlak a spánkové apnoe?

Pomocou snímača tepovej frekvencie dokážu hodinky veľmi presne odhaliť hypertenziu a spánkové apnoe. Tvrdia to vedci z University of California San Francisco a spoločnosti Cardiogram.

21.11.2017 08:00
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Foto:
Ilustračné foto
debata

Inteligentné hodinky, ktoré máte možno na ruke, dokážu spočítať koľko krokov ste za deň urobili, aké množstvo kalórií ste spálili a dokonca aj či ste mali dobrý alebo zlý spánok. Snímač pulzu, ktorý je už ich bežnou súčasťou zas pomáha pri sledovaní športovej aktivity ale aj pri presnejšom monitorovaní spánku.

Vysoká presnosť nameraných výsledkov

Podľa viacerých výskumov je v niektorých hodinkách meranie pulzu natoľko presné, že môže mať oveľa širšie využitie. Výskumníci z University of California San Francisco (skr. UCSF) a spoločnosti Cardiogram použili hodnoty namerané hodinkami Apple Watch na odhalenie vysokého krvného tlaku a spánkovej arytmie, zvanej tiež apnoe.

Vedci využili údaje zozbierané od majiteľov viac ako 6-tisíc hodiniek Apple Watch. Následne pomocou hĺbkovej analýzy neurónovou sieťou DeepHeart detegovali rôzne anomálie a hľadali medzi nimi spoločné znaky. Takýmto spôsobom sa im podarilo s až 82-percentnou presnosťou rozpoznať hypertenziu a s 90-percentnou presnosťou aj spánkové apnoe.

Pri interpretácii nameraných hodnôt vedci vychádzali z toho, že ľudia s veľmi nízkym pulzom majú 1,44-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku. Rovnaké algoritmy následne dokázali na základe variability v pulze určiť, či počas noci človek má zhoršenú reguláciu dýchania, teda či má pri dýchaní dlhšie prestávky.

Hodinky ako alternatíva k lekárskym prístrojom?

Zo 6115 ľudí, ktorí sa štúdie zúčastnili, malo podľa nameraných a analyzovaných výsledkov problémy s dýchaním 1016 ľudí a s hypertenziou až 2230 ľudí. “Výsledky boli dostatočne presné na to, aby boli vyvinuté nové, cenovo-efektívne a široko dostupné metódy diagnostiky hypertenzie a spánkového apnoe,” komentuje spoločnosť Cardiogram výsledky štúdie.

Aby mohli byť nositeľné zariadenia, vrátane náramkov a hodiniek, oficiálne používané aj na medicínsku diagnostiku ochorení ako je spomínaná hypertenzia a apnoe, je potrebné uskutočniť viacero nezávislých klinických testov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #arytmia #krvný tlak #hypertenzia #Apple Watch #Cardiogram #spánkové apnoe