Tesla v Austrálii dokončila inštaláciu gigantickej batérie

Elon Musk sľúbil, že jeho firma Tesla do 100 dní dokončí výstavbu megabatérie v Južnej Austrálii. Svoj sľub dodržal a batéria bude od budúceho mesiaca v plnej prevádzke.

25.11.2017 20:45
Tesla, veterná elektráreň, Foto:
Tesla v Južnej Austrálii inštalovala najväčšiu batériu na svete. Pomáhať bude pri výpadkoch elektrickej energie.
debata (6)

Spoločnosť Tesla dokončila inštaláciu najväčšej lítiovo-iónovej batérie na svete, ktorá má Južnej Austrálii pomôcť stabilizovať energetickú sieť. Tá je značne poddimenzovaná, a preto sú pre ňu typické časté výpadky, kvôli ktorým zostávajú tisíce domácnosti krátkodobo bez elektriny.

Obrovská batéria poslúži ako záložný zdroj energie

Najväčší výpadok si bude pamätať zrejme väčšina juhoaustrálčanov. V septembri 2016 kvôli výpadku skončilo 1,7 milióna obyvateľov bez elektriny. Extrémne veľká batéria s kapacitou 100 megawattov má tento problém vyriešiť. Uloženej v nej bude dostatok energie pre zásobovanie 30-tisíc domácností elektrinou na jednu hodinu.

Zakladateľ Tesly, Elon Musk, v auguste oznámil, že ak firma nestihne batériu nainštalovať a sprevádzkovať do 100 dní od podpisu zmluvy, Južná Austrália za ňu nebude musieť zaplatiť. Nainštalovať batériu firma napokon stihla včas, zatiaľ ju ale neotestovala. Tvrdí však, že na testovanie je kedykoľvek pripravená. Batéria je pripojená k veternej elektrárni, ktorú prevádzkuje francúzska spoločnosť Neoen.

Napojená je na veternú elektráreň

Tesla využila batériové články spoločnosti Samsung, ktoré sú pospájané do jedného gigantického celku. Po tom, čo budú batérie plne nabité, poslúžia ako záložný zdroj pre vykrytie krátkych výpadkov elektriny. Južná Austrália plánuje batériu využiť ako doplnok k súčasnému energetickému mixu, v ktorom sa na výrobe elektrickej energie výrazným dielom podieľajú obnoviteľné zdroje – obzvlášť veterné elektrárne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #batéria #elektrická energia #Južná Austrália