Tip: Viete aké technologické trendy ovládnu nasledujúce roky?

Budeme slúchadlá nosiť počas celého dňa, dokonca aj počas spánku? Budeme ovládať počítače a mobily výrazom tváre a rečou tela? Ericsson zverejnil zoznam desiatich technologických trendov na budúce roky.

16.12.2017 10:00
welcome to the future, vitajte v budúcnosti Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak sa hovorilo, že technológie nemajú ľudskú tvár, v najbližších rokoch to už nebude pravda. Podľa spoločnosti Ericsson sa niektoré, inak futuristické, technológie poľudšťujú a o pár rokov bude ich prítomnosť pre väčšinu ľudí úplne samozrejmá. Ovládanie počítača alebo mobilu hlasom, výrazom tváre alebo rečou tela nebude už len sci-fi, ale realitou. Divízia ConsumerLabs spoločnosti Ericsson predstavila desať najhorúcejších trendov na niekoľko nasledujúcich rokov, po ktorých spotrebitelia túžia. Trendy vychádzajú z každoročného celosvetového prieskumu Ericsson ConsumerLabs.

1. Telo ako užívateľské rozhranie

Predstavte si, že by váš mobil alebo počítač nemal klávesnicu a myš. Ako by ste ho ovládali? V Ericssone si myslia, že na komunikáciu budeme používať reč tela, výraz tváre, intonáciu, hlas a dotyk. S počítača nebude služobník ale partner. To presne očakávajú aj používatelia, z ktorých väčšina si myslí, že sa tak stane do troch rokov.

2. Sluch ako pes či netopier

Nech sa akokoľvek snažíme, náš sluch nikdy nebude lepší než sluch netopiera alebo psa. Technológie nás však k tomu môžu aspoň trošku priblížiť. “Až 63 percent spotrebiteľov by chcelo slúchadlá, ktoré prekladajú počuté z cudzieho jazyka v reálnom čase,” píše Ericsson. Viac ako polovica by zas rada nerušene spala bez toho, aby ich budilo chrápanie partnera. Na oba problémy už existujú riešenia. Google v súčasnosti testuje slúchadlá, ktoré prekladajú cudziu reč v reálnom čase a Bose už medzičasom vymyslel inteligentné slúchadlá, ktoré namiesto hudobných hitov reprodukujú ukľudňujúcu hudbu a eliminujú zvuky z okolia.

3. Počítačové zručnosti nebudú umením pre vyvolených

Určite ste sa s tým stretli aj vy sami. Ak len chvíľu nesledujete aktuálne trendy v spotrebnej elektronike, veľmi rýchlo vám ujde vlak. Svet počítačov a elektroniky sa mení tak rýchlo, že len málokto dokáže “udržať niť”. Tretina používateľov sa sťažuje práve na to, že nové technológie im komplikujú život a nedokážu si tak udržať svoje zručnosti. Na druhej strane, takmer polovica respondentov je presvedčená o tom, že vďaka internetu sa dokážu učiť nové veci rýchlejšie než kedykoľvek predtým, no zároveň aj zabúdať na to, čo sa naučili v minulosti.

4. Sociálne siete s kontrolovaným obsahom

Sociálne siete nepomáhajú len ľuďom udržiavať vzťahy s priateľmi a vzdialenou rodinou, ale majú aj svoju temnú stránku. Propaganda, násilie, manipulácia či extrémizmus sú pojmy, s ktorými sa v posledných rokoch ľudia stretávajú na internete čoraz častejšie. Umelá inteligencia by v budúcnosti mohla informácie kontrolovať a triediť. Či to bude prospešné, ukáže až čas.

5. Reklamy namiesto produktov?

Ak navštívite stránky niektorého z internetových predajcov, je možné, že vás niekoľko dní až týždňov bude na internete prenasledovať reklama na jeho produkty. Ak si produkt napokon kúpite, neznamená to, že reklama naň sa vám v tom momente prestane zobrazovať. V budúcnosti by sa mohla reklama rozšíriť aj do iných foriem a médií. Pomocou virtuálnej a rozšírenej reality by bola tak realistická, že môže nahradiť aj samotné produkty.

6. Smartfón, ktorý rozpozná zlú náladu

Ako by ste sa cítili, keby sa vás snažil váš mobil rozveseliť, lebo by vedel, že máte práve zlú náladu? Absurdné? Zatiaľ možno áno. Nedokonalé virtuálne asistentky budú čoraz inteligentnejšie a človek onedlho stratí schopnosť rozlíšiť, či si píše so strojom alebo so skutočným človekom. To okrem iného znamená, že umelá inteligencia bude vedieť rozpoznať emócie a prispôsobiť sa im.

7. Robot, ktorý chodí namiesto vás do práce?

O robotizácii a automatizácii sa hovorí už dlho. Niekde to funguje, inde nie. Niektorí respondenti by podľa Ericssonu ale chcú, aby za nich pracoval a zarábal peniaze robot, a oni tak mali neobmedzený voľný čas.

8. Vrátiť sa späť v čase a prežiť momenty ešte raz

Fotografie zväčša zachytávajú jedne konkrétny moment a scénu. V budúcnosti by však mohli zachytiť celé okolie a užívateľovi by pomocou virtuálnej reality umožnili vrátiť sa späť na obľúbené miesta. Nemožné? Táto utópia možno onedlho bude mať aj reálne kontúry.

9. Padajúce drony a zápchy na oblohe

Tí, ktorí cestujú autom do práce poznajú dopravné zápchy. Obloha je ale zatiaľ voľná a okrem lietadiel v niekoľko kilometrovej výške ju žiadne dopravné prostriedky neblokujú. Postupom času sa ale budeme stretávať s čoraz väčším počtom dronov, ktoré už nebudú slúžiť len na zábavu. Doručovať môžu zásielky, lieky a možno raz aj ľudí. Vytvoriť vzdušnú dopravnú sieť bude preto nevyhnutnosť. Podľa prieskumu sa ale mnoho ľudí obáva, že im dron raz spadne na hlavu.

10. Batérie, ktoré stačí nabiť raz za mesiac

Kde sú mobily, ktoré stačilo nabíjať raz za týždeň? Moderné smartfóny málokedy vydržia nabité viac ako dva dni. Veľkoobjemové batérie sú tak nevyhnutnosťou. Výskum ale napreduje veľmi pomaly a na výsledky si budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #Ericsson #spotrebná elektronika #21. storočie