Mobily už bude možné nabíjať bezdrôtovo až na vzdialenosť jedného metra

Spojené štáty sú prvou krajinou, ktorá schválila bezdrôtové nabíjanie zariadení na diaľku. Mobil alebo tablet tak už nemusia byť v kontakte s nabíjacou podložkou.

28.12.2017 20:05
nabíjanie, nabíjačka, mobil, charger, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Pod pojmom bezdrôtové nabíjanie si väčšina ľudí predstaví akúsi podložku, na ktorú položia svoj mobil alebo tablet a ten sa za krátku dobu nabije. Takéto nabíjanie je tak svojim spôsobom síce bezdrôtové, no nie bezkontaktné. V Spojených štátoch ako v prvej krajine na svete schválili technológiu, vďaka ktorej je možné nabiť zariadenia aj bezkontaktne a to až na vzdialenosť jedného metra.

Federálna komunikačná komisia (FCC) v uplynulých dňoch schválila koncept prvej skutočne bezdrôtovú nabíjačku, s ktorou možno nabíjať mobil až do vzdialenosti troch stôp (pozn. približne 90 centimetrov). Nabíjačku bude vyrábať americký startup Energous, ktorý sa pochválil, že ako prvý získal certifikáciu na diaľkové bezdrôtové nabíjanie. Nabíjačka s názvom WattUp dokáže nabíjať niekoľko zariadení naraz. Zatiaľ ale nebola predstavená jej konečná verzia.

Technológiu samotnú vrátane návrhu koncového zariadenia firma oficiálne predstaví v januári na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2018 v Las Vegas. Podľa popisu má byť nabíjanie univerzálne, bez viazanosti na konkrétneho výrobcu smartfónu. Fungovať bude podobne ako Wi-Fi – stačí, ak zariadenie podporuje niektorý zo štandardov bezdrôtového nabíjania a pomocou nabíjačky WattUp ho bude možné nabiť aj na diaľku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #bezdrôtové nabíjanie #nabíjačka #bezkontaktné nabíjanie