Ukázali smartfón s čítačkou odtlačkov ukrytou pod displejom

Čínsky výrobca predbehol Apple, ktorý chcel pôvodne čítačku ukryť pod displej v iPhone X. Technológia už smeruje do výroby. Má však niekľoko prirodzených nedostatkov.

11.01.2018 17:00
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Mala to byť doména spoločnosti Apple, no s príchodom iPhonu X to nestihla. Senzor odtlačkov prstov ukrytý priamo pod displejom tak zostal zabudnutý. Éra smartfónov s obrovským bezokrajovým displejom čítačkám odtlačkov prstov nepraje. Firmy preto musia hľadať rôzne iné kreatívne riešenia kam čítačku umiestniť, prípadne čím ju nahradiť. Apple ju nahradilo skenerom tváre, Samsung sa zas pokúša skenerom sietnice. Umiestniť čítačku pod displej sa zatiaľ žiadnej firme nepodarilo. Po konštrukčnej aj technologickej stránke je to totiž veľká výzva a možno aj priveľké a pridrahé sústo v čase, keď sa čoraz častejšie hovorí o nedokonalosti tohto typu biometrie.

Čínsky výrobca smartfónov Vivo na veľtrhu CES v Las Vegas ukázal, že vyrobiť smartfón s čítačkou pod dotykovým displejom je už dnes možné. Na vývoji technológie, ktorá to umožnila, firma pracovala údajne niekoľko posledných rokov. V súčasnej podobe je už technológia natoľko vyspelá, že ju je možné zaradiť do sériovej výroby smartfónov.

Na vývoji Vivo spolupracovalo s výrobcom čipov Qualcomm a spoločnosťou Synaptics. Pri skenovaní odtlačkov OLED displej nasvieti priložený prst, ktorého odraz zachytí čítačka pod displejom. Overenie identity užívateľa už potom prebieha rovnako ako pri klasických čítačkách, s tým rozdielom, že celý proces trvá o čosi dlhšie. Navyše prst nie je možné umiestniť kdekoľvek na displej, ale presne na zobrazenú ikonu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #autentifikácia #čítačka odtlačkov #iPhone X #CES 2018 #Vivo