Francúzi v Holandsku vyskúšajú vlak bez rušňovodiča

Vlak už dokáže prejsť až 100 kilometrov bez toho, aby musel rušňovodič do chodu akokoľvek zasahovať. Úplne autonómny však vlak zrejme nebude.

25.01.2018 08:00
vlak, železnice, trať, koľaj Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Francúzska firma Alstom plánuje na holandských železniciach vyskúšať nákladný vlak, ktorý bez zásahu rušňovodiča dokáže prejsť vzdialenosť 100 kilometrov. Cieľom je zjednodušiť kontrolu nad vlakom, ktorého riadenie si dnes vyžaduje neustálu kontrolu prítomnosti rušňovodiča.

Alstom sa na testovaní čiastočne autonómneho vlaku dohodol s prevádzkovateľom holandských železníc ProRail a firmou Rotterdam Rail Feeding. Testy budú v najbližšom období prebiehať na 150 kilometrov dlhej trase, ktorá spája Rotterdam s Nemeckom. Server BBC ale pripomína, že nech je autonómna doprava akýmkoľvek trendom, je veľmi nepravdepodobné, že v plnej miere zasiahne aj železničnú dopravu. Ak áno, tak určite nie v skôr ako 30 až 50 rokov.

Je len ťažko predstaviteľné, že vlak, ktorý by prevážal niekoľko stoviek ton surovín či stovky pasažierov by mohol fungovať aj bez prítomnosti rušňovodiča. Určitá miera kontroly bude zrejme vždy potrebná, nech sú signalizačné zariadenia akokoľvek vyspelé a pripravené na komunikáciu s vlakom. Rušňovodič je stále akousi zárukou rýchlych reakcií ak sa na trati stane akákoľvek nepredvídateľná udalosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alstom #železničná doprava #autonómne vozidlá #Rail Feeding #autonómna doprava