Predstavili lietajúci taxík na elektrický pohon

Firma spoluzakladateľa Googlu predstavila lietajúci taxík na elektrický pohon s kolmým vzletom a pristávaním. Na jedno nabitie preletí až 100 kilometrov.

13.03.2018 21:07
lietajúci taxík, Cora Foto:
Lietajúci taxík Cora
debata

Viete si predstaviť, že by ste sa o niekoľko rokov presúvali v rámci mesta nie po ceste ale vo vzduchu? Predstaviť si niečo podobné chce odvahu ale aj slušnú dávku fantázie. Spoluzakladateľ Googlu, Larry Page, ju mal. Firma, ktorú založil, predstavila elektrický taxík, ktorý sa namiesto vozovky presúva z miesta A do miesta B vo vzduchu.

Na jedno nabitie dokáže preletieť až 100 kilometrov, pričom vzlieta aj pristáva kolmo k pristávacej dráhe, podobne ako vrtuľník. Ako informuje BBC, tento typ lietadla má jednotné označenie eVTOL (skr. angl. electric Vertical Take Off and Landing), teda elektrické vozidlo s vertikálnym vzletom a pristávaním.

Lietajúci autonómny taxík na batérie s dlhým doletom

Aby toho nebolo málo, vozidlo má byť plne autonómne, aj keď na jeho prevádzku by mal dohliadať prísediaci vodič, či skôr pilot. Projekt s názvom Cora vyvíjali inžinieri na Novom Zélande, ktorý na úrovni vlády podporuje ekologickú formu dopravy. Lietajúci taxík nie je možné nasadiť do ostrej, či aspoň testovacej prevádzky, kým firma Kitty Hawk, ktorá ho vyvíja, nezíska povolenia leteckých úradov.

Odborníci sa zhodujú na tom, že vyvinúť dopravný prostriedok s podobnými parametrami a elektrickým pohonom nie je vôbec jednoduché. Navrhnúť systém otočných vrtúľ, ktorý koordinuje pohyb lietadla a umožňuje jeho kolmý vzlet a pristávanie, vyžaduje stovky, ak nie tisíce hodín, vývoja. Ak navyše takýto dopravný prostriedok nepoužíva spaľovací motor ale len batérie, je táto výzva ešte náročnejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Larry Page #lietajúci taxík #Cora #eVTOL