Najmenší počítač na svete má veľkosť zrnka soli

Najmenší počítač na svete má rovnaký výkon ako počítače z roku 1990. Jeho výroba nestojí ani desať centov.

21.03.2018 14:45
IBM, miniatúrny počítač Foto:
Najmenší počítač na svete má rozmery len 1x1 milimeter
debata

Nájsť najmenší počítač na svete položený na stole je ťažšie ako nájsť ihlu v kope sena. Má totiž veľkosť zrnka soli. Spoločnosť IBM sa na konferencii IBM Think 2018 predstaví miniatúrny počítač, ktorého veľkosť je len 1×1 milimeter. Prekonala tak doposiaľ najmenší počítač z roku 2015 s názvom Michigan Micro Mote, ktorý zaberal štvornásobne väčšiu plochu.

Parametre nového rekordmana nie sú na dnešné pomery nijako ohurujúce. Mimoriadne sú najmä v kontexte technologického vývoja, keď IBM v roku 2018 dokáže vyrobiť počítač, ktorého parametre sú prakticky rovnaké ako u počítača z roku 1990. Výkon je dostatočný na spustenie prvej verzie operačného systému Windows alebo hranie legendárnej hry Doom.

Niekoľko miniatúrnych počítačov IBM pospájaných... Foto: IBM
IBM, miniatúrny počítač Niekoľko miniatúrnych počítačov IBM pospájaných do výkonnejšieho celku.

Ak by vás prekvapil výkon, zarazí vás určite cena, respektíve výrobné náklady. IBM dokáže takýto počítač vyrobiť za menej než 10 centov. A to napriek tomu, že počítač obsahuje niekoľko stoviek tisíc tranzistorov.

IBM nemá v pláne tento jednoduchý počítač vyrábať pre konečných spotrebiteľov. Poslúžiť má na monitorovanie, analýzu alebo komunikáciu pri preprave tovaru, ale môže byť napríklad aj súčasťou originálnych výrobkov, ktoré pomôže odlíšiť od falzifikátov. IBM ukázalo, že už dnes neexistujú prekážky, aby sa drobná výpočtová technika nachádzala kdekoľvek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #najmenší počítač #x86