V Kalifornii plánujú vybudovať najväčšiu batériu na svete

Gigantická batéria, ktorú Tesla vybudovala v Južnej Austrálii, možno onedlho stratí svoje prvenstvo najväčšej batérie na svete. V Kalifornii plánujú vybudovať trikrát s trikrát väčšou kapacitou.

16.04.2018 08:00
Tesla, veterná elektráreň, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Spoločnosť Tesla v novembri minulého roka dokončila inštaláciu najväčšej lítiovo-iónovej na svete. Umiestnila ju v Južnej Austrálii, ktorej už niekoľko mesiacov pomáha stabilizovať energetickú sieť, ktorá je značne poddimenzovaná. Vďaka batérii sa majú tisíce domácností rozlúčiť s častými výpadkami elektriny. Batéria má kapacitu 100 megawattov a uchováva dostatok energie pre vykrytie hodinového výpadku u 30-tisíc domácností.

Je možné, že Austrália sa už dlho z prvenstva tešiť nebude. V Kalifornii plánujú pokoriť austrálsky rekord s novou gigantickou batériou, ktorej kapacita má byť viac ako trojnásobná. Umiestnená by mal byť v púšti východne od mesta Palm Springs. Ako informoval denník USA Today, vybudovať by ju mohla spoločnosť Recurrent Energy, ktorá už federálnu vládu požiadala o schválenie projektu stavby 350 megawattovej batérie, ktorá bude získavať energiu z novoinštalovaných solárnych panelov (v Austrálii je batéria pripojená k veternej elektrárni). Batéria spolu so solárnymi panelmi by pri inštalácii mala zaberať plochu približne 1000 hektárov.

Návrh na vybudovanie batérie však ešte neznamená, že k realizácii aj naozaj dôjde. Vydanie povolenia môže trvať aj niekoľko rokov, navyše Recurrent Energy musí nájsť dostatok zákazníkov, ktorým by takto vyrobenú energiu dodávala. Trend v Kalifornii je však jednoznačný. Štát sa dlhodobo uberá cestou využitia obnoviteľných zdrojov vrátane solárnej energie, ktorá je dôležitou súčasťou jej energetického mixu. V súčasnosti Kalifornia kombinuje solárne elektrárne s paroplynovými elektrárňami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Austrália #Tesla #solárna elektráreň #li-ion batéria