Prvý európsky Hyperloop nebude na Slovensku ale vo francúzskom Toulouse

Výsledkom rokovaní so spoločnosťou Hyperloop TT napokon nebolo vybudovanie prvej európskej “rýchlodráhy” medzi Bratislavou a Viedňou. Firma začala stavať dráhu na juhu Francúzska.

19.04.2018 18:30
Hyperloop, rýchlodráha, Elon Musk Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Extrémne rýchla potrubná doprava Hyperloop je dôkazom ako možno naoko bláznivý nápad pretaviť do skutočného vizionárskeho projektu. Otcom myšlienky vytvorenia nového prepravného systému je Elon Musk, ktorý o Hyperloope hovoril ešte v roku 2013. Keď sa už zdalo, že o extrémne nákladný projekt nebudú mať firmy záujem, objavili sa prví investori, ktorí v ňom vycítili potenciál a chceli stáť pri zrode niečoho veľkého. V krátkej náväznosti na to vznikli napríklad firmy Hyperloop Transportation Technologies (HTT) a Virgin Hyperloop One. Obe sa rozhodli, že začnú pracovať na zhmotnení konceptu, ktorý bol zatiaľ len na papieri.

Vybudovanie Hyperloopu je nie len nákladné, ale takisto je preň potrebné nájsť vhodné miesto. V ideálnom prípade by mal spájať viacero veľkých miest, ktoré medzi sebou budú vzdialené len niekoľko desiatok či stoviek kilometrov. Horúcimi kandidátmi pre vybudovanie rýchlodráhy spoločnosťou HTT sa tak stali Bratislava a Viedeň. Mestá malo spojiť veľké potrubie, v ktorom by špeciálne kapsuly pohybovali vysokou rýchlosťou. Riaditeľ spoločnosti HTT, Dirk Ahlborn v roku 2016 dokonca pricestoval na Slovensko, aby rokoval s ministrom hospodárstva. Výsledkom rokovaní bolo memorandum o porozumení, ktoré slovenskú ani americkú stranu k ničomu nezaväzujú.

Prvú európsku rýchlodráhu vybudujú vo Francúzsku

Od tohto momentu bolo o Hyperloope v našich končinách počuť pomenej. Oveľa častejšie sa začalo spomínať vybudovanie testovacej dráhy v Spojených štátoch ale aj v Spojených arabských emirátoch. Prvé dráhy napokon aj vznikli mimo Európy. Jedna z nich je umiestnená pri meste Las Vegas, druhá zas v štáte Kalifornia. Ani tretia dráha napokon nebude spájať Viedeň s Bratislavou. Firma HTT ju začala stavať vo francúzskom Toulouse. Testovaciu dráhu firma v dvoch fázach. V prvej najprv zostrojí uzatvorený 320-metrov dlhý tunel ešte počas tohto roka, v druhej, do konca roka 2019 tunel rozšíri na dĺžku jeden kilometer a umiestni ho na 5,8 metra vysoké piliere. Prvých pasažierov bude firma schopná prepraviť až o niekoľko rokov neskôr, po tom, čo uskutoční viacero testov, vrátane testu kapsuly, ktorú v súčasnosti konštruuje firma v Španielsku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Elon Musk #Hyperloop #HTT #rýchlodráha