Nábytok z Ikey dokáže poskladať aj robot. Je rýchlejší než väčšina ľudí

Trápite sa so skladaním nakúpeného nábytku? Robot dokázal zložiť stoličku z Ikey rýchlejšie než väčšina ľudí. Poskladal ju len za 9 minút.

21.04.2018 21:30
Ikea, Stefan, stolička
Ilustračné foto (na obrázku stolička Ikea Stefan)
debata

Pohodlne nakúpiť a doviezť rozobratý nábytok v plochej krabici je jedna vec, zložiť ho je vec druhá. Ak ste už v minulosti nábytok z Ikey, Jysku či iných obchodných domov kupovali, určite ste sa stretli s frustráciou pri jeho skladaní. Na návode vyzerá kompletizácia jednoducho, no v skutočnosti sa pri nej väčšina ľudí potrápi viac, než by chcela a plánovala. Zrejme vás preto nepoteší informácia, že robot už dokáže poskladať nábytok rýchlejšie než väčšina ľudí. Robot zo singapurskej Nanyang Technological University dokázal zložiť stoličku z Ikey za úctyhodných 20 minút. Pri skladaní bol navyše, na rozdiel od ľudí, takmer neomylný.

Výskumníci z univerzity v Singapure pracovali tri roky na tom, aby robota naučili poskladať jednoduchý kus nábytku len za pomoci dodávaného manuálu. Z celkových 20 minút a 19 sekúnd pritom robot strávil skladaním stoličky Stefan len deväť minút. Zvyšných jedenásť minút využil na analýzu návodu, prípravu a koordináciu pohybu dvoch ramien tak, aby pri stavaní stoličky do seba nenarážali a navzájom spolupracovali. Robot s dvomi ramenami pri analýze a skladaní využíval 3D kamery.

Podľa vedcov nepotrvá dlho, kým budú podobné roboty schopné skonštruovať v čokoľvek len na základe manuálu, predošlých skúseností alebo len hlasových povelov. Vo fabrikách môžu takéto inteligentné a samoučiace sa roboty nahradiť ľudskú pracovnú silu v oveľa väčšej miere než je tomu dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #umelá inteligencia #robot #robotizácia