Mapy Google už budú ľudí navigovať aj pomocou rozšírenej reality

Orientácia v meste bude jednoduchšia. Google spojí klasické mapy s rozšírenou realitou. Na displeji sa vám okrem mapy mesta zobrazí aj živý náhľad s informáciou, kam a kedy máte odbočiť.

10.05.2018 09:00
sundar pichai, google Foto:
Šéf Google, Sundar Pichai.
debata

Určite ste sa s tým už stretli na vlastnej koži. V cudzom meste potrebujete nájsť doporučenú reštauráciu, kaviareň alebo malý podnik, no aj napriek spustenej navigácii ste zle odbočili alebo ste sa zatúlali v množstve malých súbežných uličiek. Google na vývojárskej konferencii IO predstavil novinku, ktorá má pomôcť ľuďom pri navigácii na miesta na mape. Nové Mapy Google budú už onedlho využívať kombináciu 2D máp a rozšírenej reality.

Zatiaľ čo v spodnej časti obrazovky sa vám zobrazí 2D mapa tak ako ju poznáte, hornú časť zaberie reálny obraz ulice zachytený zadnou kamerou s navigačnými značkami. Ak vám teda mapa ukazuje, že máte odbočiť do vedľajšej ulice, vďaka rozšírenej realite presne zistíte ako táto ulica vyzerá. “GPS dnes už nestačí. Preto sme pracovali na vývoji niečoho, čo nazývame VPS – teda vizuálny systém pre určovanie polohy, ktorý dokáže presne odhadnúť pozíciu a orientáciu s využitím vizualizácie v danom prostredí,” uviedol šéf pre virtuálnu realitu Google, Aparna Chennapragada.

Ďalšou novinkou v Mapách Google bude zobrazovanie odporúčaní pri tej ktorej reštaurácii. Či reštauráciu alebo kaviareň navštíviť vám ale nebudú odporúčať tí, ktorí ju navštívili, ale sám Google. Spoločnosť bude podniky odporúčať podľa histórie podnikov navštívených v minulosti a podľa toho, či podobných podnikov človek navštívil v minulosti viac. Na základe toho Google zobrazí percento, ktoré vyjadruje ako veľmi je pravdepodobné, že sa vám tá-ktorá reštaurácia bude páčiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #navigácia #Mapy #rozšírená realita #Google Mapy