Drony budú v USA kontrolovať komáre aj doručovať zdravotnícke pomôcky

Federálny letecký úrad umožní vybraným firmám testovať komerčné drony pri doručovaní jedál, kontrole populácie komárov aj doručovaní defibrilátorov.

13.05.2018 09:00
dron, pošta Foto:
Ilustračné foto
debata

Vlastniť dron je jedna vec, legálne ho používať vec druhá. Majitelia dronov na Slovensku musia okrem iného absolvovať pilotné skúšky a dodržiavať množstvo príkazov a zákazov vzťahujúcich sa na ich prevádzku. V Spojených štátoch sa situácia vyvíja inak. Drony doposiaľ mohla bez väčších obmedzení použivať napríklad armáda, zatiaľ čo majitelia komerčných dronov ich museli registrovať na Federálnom leteckom úrade a takisto na ich prevádzku získať od úradu povolenie.

Letecký úrad v týchto dňoch oznámil, že podmienky na používanie komerčných dronov upraví a umožní ich širšie použitie. Neznamená to ale, že spotrebitelia a firmy ich budú môcť používať bez toho, aby ich na úrade zaregistrovali. Hlavným rozdiel oproti doterajšiemu stavu je možnosť použitia dronov komerčnými firmami v projektoch, ktoré letecký úrad vopred schválil.

Zatiaľ len pre vybrané firmy

Letecký úrad tak zatiaľ umožní drony používať len vybraným firmám. Amazon sa medzi nimi nenachádza, napriek tomu, že firma sa už dlhodobo usiluje o získanie povolenia na prevádzku dronov doručujúcich tovar. Medzi vybranými firmami sa nachádza napríklad Microsoft, Uber, Intel alebo Apple. Apple bude môcť dronmi fotografovať územie štátu Severná Karolína. Vládna agentúra na Floride zas drony použije na kontrolu komárov, firma Flytrex zas v Severnej Karolíne môže dronmi doručovať jedlo. Firma Flirtey získala v Nevade povolenie na doručovanie zdravotníckych pomôcok ako sú napríklad defibrilátory.

Vybrané firmy majú dva a pol roka na to, aby drony na schválený účel otestovalo, pričom súčasne musia o testovaní informovať aj letecký úrad. “Získané dáta z pilotných projektov poslúžia ako základ pre úpravu regulácii s cieľom bezpečnej integrácie dronov do vzdušného priestoru,” uviedla pre BBC sekretárka pre národnú prepravu, Elaine Chao.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FAA #letecký úrad #dron