Google v Kanade plánuje vybudovať digitálne mesto 21. storočia

Sesterská firma Googlu - Sidewalk Labs plánuje v Toronte vybudovať novú mestskú štvrť, ktorá má byť modelom plne digitálneho mesta z 21. storočia. Projekt sa však nezaobišiel bez kontroverzií.

28.05.2018 13:30
Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Foto:
Ilustračné foto
debata

Aké je to bývať v inteligentnom meste, v ktorom ešte aj žiarovky v mestskom osvetlení a semaforoch ovláda umelá inteligencia? Odpoveď by mohol už o niekoľko rokov ponúknuť Google, prostredníctvom sesterskej spoločnosti Sidewalk Labs, ktorá rovnako ako Google patrí pod materskú spoločnosť Alphabet. Práve Alphabet má v pláne vybudovať najväčší projekt svojho druhu v mestskej štvrti Eastern waterfront v kanadskom Toronte. Štvrť má byť ukážkou urbanizmu 21. storočia. Projektu však vyčítajú priveľkú previazanosť mesta a nadnárodnej korporácie, ktorá je v podstate hlavným dodávateľom a správcom technológií.

Senzory na každom rohu

O čo sa Sidewalk Labs usiluje? Firma chce v prvom rade zmeniť mestskú štvrť na samostatnú malú metropolu s množstvom najrôznejších senzorov. Senzory by mali pomáhať nie len pri riadení dopravy, ale aj pri monitorovaní znečistenia vzduchu a hlučnosti prostredia. Takisto pomôžu pri lepšej správe odpadu a využitia elektrickej siete. Mnoho otázok ale zostáva nezodpovedaných. Zbierané dáta zrejme nebudú verejne dostupné a Sidewalk Labs by tak mal najprv zodpovedať aké dáta plánuje zbierať a ako ich bude využívať.

Dohodu so Sidwalk Labs má uzatvoriť organizácia Waterfront Toronto, ktorá je zodpovedná za revitalizáciou štvrte v okolí mestského prístavu. V úvodnej fáze dohoda pokrýva revitalizáciou oblasti s rozlohou približne piatich hektárov, neskôr by však už mala týkať celej štvrte s rozlohou 130 hektárov.

Podzemná separácia odpadu, vyhrievané chodníky a ekologické budovy

Plány Sidwalk sú veľkolepé a rozhodne nekončia len pri riadení dopravy a monitorovaní kvality ovzdušia. Spoločnosť v meste plánuje nasadiť aj autonómne vozidlá kontrolované cez aplikáciu, či budovať flexibilné budovy, ktoré menia svoje využitie a dispozície podľa potreby. Zaujímavosťou je takisto vybudovanie akýchsi prenosných prístreškov, vďaka ktorým už ľudí pri vonkajších aktivitách nebude obmedzovať nepriaznivé počasie a tiež vyhrievané cesty a chodníky, ktoré by mali ľudia oceniť predovšetkým v zimných mesiacoch. V podzemí zas budú fungovať autonómne zberné vozidlá, ktoré budú prevážať odpad, ale aj doručovať zásielky.

Pri návrhu všetkých mestských riešení má hrať prím ekológia. Sidewalk plánuje stavať budovy z obnoviteľných a ekologických materiálov, zvýšiť separáciu, recykláciu a kompostovanie odpadu a takisto využitie odpadovej vody z domácností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Toronto #Sidewalk Labs #Alphabet #Eastern waterfront #inteligentné mesto