Vodiči v Kalifornii už testujú digitálne 'ešpézetky'

Digitálna ŠPZ-ka zobrazí nie len poznávacie číslo vozidla ale aj napríklad aj informáciu, ak bolo vozidlo odcudzené, zmenil sa jeho majiteľ alebo či bolo pri parkovaní zaplatené parkovné.

04.06.2018 17:00
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate Foto:
Reviver Auto - digitálna ŠPZ RPlate
debata

Nová generácia poznávacích značiek na vozidlách už nebude zobrazovať len evidenčné čísla. V Kalifornii začali testovať elektronické ŠPZ-ky zobrazujúce informácie na elektronickom papieri. To okrem iného znamená, že značky nebudú len statické, ale vďaka mikroprocesoru budú môcť vykresliť prakticky akúkoľvek informáciu o vozidle a jeho vlastníkovi. Nie sú však najlacnejšie. Za dve elektronické značky Rplate Pro majiteľ vozidla zaplatí bezmála 700 dolárov a ďalších 8 dolárov platí výrobcovi mesačne.

Poznávacie značky odolajú teplotám od mínus štyridsiatich do 85 stupňov Celzia. Ich výrobca deklaruje, že sú veľmi dobre zabezpečené pred prípadným útokom hackerov. Hackeri by totiž mohli značku nie len zmeniť, ale vďaka jej schopnosti komunikovať bezdrôtovo a cez internetu, ju na diaľku aj preprogramovať. Dopravný podnik v Kalifornii sa preto rozhodol najprv otestovať niekoľko desiatok elektornických značiek. Ak sa osvedčia, s najväčšou pravdepodobnosťou povolí ich používanie všetkým vodičom.

Značka policajtom prezradí, či vodič zaplatil parkovné

Čo takéto značky okrem zobrazovania evidenčného čísla dokážu? Vďaka GPS modulu napríklad zisťujú polohu vozidla, čo môže prísť vhod, akonáhle je vozidlo odcudzené. Pri predaji vozidla už takisto nebude potrebné navštevovať dopravný inšpektorát, zmeniť značky bude možné aj na diaľku. Značky by tiež mohli informovať aj o zaplatení parkovného a nahrádzať aj parkovací preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím.

Viacero otázok ale zatiaľ zostáva nezodpovedaných a je len na vodičoch, či sa rozhodnú firme Revier Auto dôverovať. Firma bude nie len spracovávať evidenciu vozidiel, ale disponovať bude aj informáciami o ich polohe a vďaka zabudovaného GPS modulu dokáže odhaliť, či vodič dodržiava maximálnu povolenú rýchlosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálna ŠPZ #ŠPZ #poznávacia značka #evidenčné číslo