Umelá inteligencia bude sledovať emócie hráčov a divákov Wimbledonu

Umelá inteligencia od IBM bude pozorovať emócie tenistov a divákov na Wimbledone. Sama vyberie tie najlepšie a najpútavejšie zábery.

26.06.2018 17:30
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ktoré momenty v tenisových zápasoch sú tie najzaujímavejšie? Vyberať ich už nebudú video editori ale umelá inteligencia. To najlepšie, čo tento rok ponúkne Wimbledon, pomôže identifikovať umelá inteligencia od IBM. Riadiť sa bude nie len výsledkami ale reakciami hráčov ale aj publika. Videoklipy, s ktorých zostrihaním umelá inteligencia aj usporiadateľovi pomôže, budú následne dostupné na oficiálnej stránke, sociálnych médiách a v mobilnej aplikácii.

“Rozpoznanie emócií hráčov vychádza z analýzy živého záznamu s prihliadnutím na gestiku hráčov – napríklad podávanie rúk na konci zápasu, zdvíhanie rúk alebo výkriky, ktoré demonštrujúú silné emócie,” uviedol pre BBC Sam Seddon z IBM. Ak by umelá inteligencia vychádzala len z emócií hráčov, pravdepodobne by zachytila len momenty, v ktorých hráči ukazujú svoj temperament. Nie každý tenista ale reaguje rovnako, preto nie je možné identifikovať kľúčové momenty len na základe ich reakcií. Súčasťou sú preto aj diváci a exaktné údaje priamo zo zápasu.

IBM bude súčasne identifikovať kľúčové momenty zo šiestich hlavných kurotv a každých 5 až 10 minút bude balíček toho najzaujímavejšieho posielať editorovi, ktorý rozhodne či ho napokon zverejní. Pokiaľ by umelá inteligencia editorom nepomáhala, trvalo by niekoľko hodín, kým by sa upravené zábery zo zápasu objavili na internete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #umelá inteligencia #Watson #Wimbledon 2018