Slovenskí študenti pomáhajú Austrálčanom s hľadaním parkovacích miest

Pätica slovenských študentov vytvorila mobilnú aplikáciu, ktorá má vodičom pomôcť s hľadaním voľných parkovacích miest v preplnených mestách. Dostupná je zatiaľ v austrálskom Melbourne.

27.06.2018 10:00
Melberryapp Foto:
Aplikácia Melberryapp
debata (2)

Vzdelávací program Butterfly Effect spojil piatich slovenských študentov, ktorí sa rozhodli nájsť riešenie problému s parkovaním v preplnených mestách. Bežný človek podľa nich v mestských aglomeráciách stratí hľadaním voľného miesta pre svoje vozidlo v priemere až 40 hodín ročne. Vo veľkomestách ako je New York sú to násobky tohto času. Študenti preto naprogramovali aplikáciu Melberryapp, ktorá má voľné parkovacie miesta vyhľadávať a upozorňovať na ne vodičov.

Funguje to nasledovne. Vodič si vyberie lokalitu, v ktorej by chcel zaparkovať a aplikácia mu následne zobrazí aktuálny stav voľných parkovacích miest. Ich dostupnosť sleduje a aktualizuje v reálnom čase, pričom informácie získava vďaka inštalovaným senzorom na parkovacích miestach. Pre fungovanie aplikácie je preto dôležitá spoluúčasť miest, ktoré musia v prvom rade disponovať dátami o obsadenosti parkovísk v reálnom čase. Tieto dáta potom môžu zdieľať v platforme Melberryapp, ktoré následne do užívateľsky prívetivej podoby spracuje rovnomenná mobilná aplikácia.

Melberryapp zatiaľ pomáha s parkovaním v Melbourne

Zatiaľ sa s aplikáciou mohli oboznámiť obyvatelia druhého najväčšieho austrálskeho mesta Melbourne. “Stalo sa tak vďaka ochotnému sprístupneniu “open data” zo strany vedenia mesta a ochote spolupracovať s našim mladým tímom zo Slovenska,” upresňuje produktový manažér projektu Martin Pogadl. Užívateľská základňa v Melbourne zatiaľ nie je veľká, no postupne rastie.

Po Melbourne bude aplikácia o voľných parkovacích miestach informovať aj v kanadskom Stratforde. “Ambície nášho tímu nie sú vôbec malé. Chceme sa stať jednotkou na trhu v oblasti on-street parkingu,” uzatvára Pogadl a prezrádza, že v súčasnosti jeho tím rokuje s ďalšími potenciálnymi mestami.

Melberryapp je zatiaľ len študentským projektom pod záštitou neziskovej organizácie Butterfly Effect. Peniaze na ďalší rozvoj chcú študenti vyzbierať prostredníctvom verejnej zbierky na serveri GoGetFunding.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #IoT #mobilná aplikácia #Melberryapp #Butterfly Effect